Amint arról mi is beszámoltunk, katonai tiszteletadással, hajós temetésen vesznek hamarosan végső búcsút a hajókatasztrófát szenvedett Hableány magyar kapitányától és matrózától a Dunán.

A szertartás jövő héten pénteken délelőtt 11 órakor kezdődik. Még nem tudni, hogy hányan vesznek részt rajta - ettől függ, hogy hány hajó, milyen alakzatban és hol sorakozik majd fel.

"Kollégáink hamvait egy papírból készült urnában helyezzük vízre. A koszorú a felszínen úszik, az urna pedig 1-2 perc alatt elmerül és ahogy majd feloldóik a vízben, a folyó elviszi a hamvakat. Közben kürtjelet adnak a hajóink, amelyhez bármely más hajó csatlakozhat"

– mondta el Tóth Mihály, a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. szóvivője a Blikknek.

A temetés idejére vízi zárlatot rendelnek el a Dunán.

Az alakzatba rendeződő hajókon a gyászoló hozzátartozóknak és a kollégáknak jut csak hely, de senkit nem szeretnének kizárni a búcsúztatásról. A szervezők a Margit-híd pesti oldalát tartják legalkalmasabb helyszínek, ha valaki szeretné leróni kegyeletét.

"Környezetvédőkkel egyeztettünk, ők javasolták, hogy ne koszorút és még csak ne is virágot, hanem inkább virágszirmokat szórjanak a vízbe, akik csatlakoznának a szertartáshoz"

– tette hozzá Tóth Mihály.

Mint ismert, a Hableány sétahajót május 29-én este előzte az eddigi adatok szerint szabálytalanul a Viking Sigyn norvég tulajdonú, svájci zászló alatt hajózó szállodahajó, majd a Margit híd középső pillérnyílásában utolérte és maga alá gyűrte.

Huszonhat dél-koreai utas, köztük egy hatéves kislány és két magyar hajós vesztette életét a katasztrófában. Hét távol-keleti utast élve sikerült kimenteni az áradó Dunából.