Az új-zélandi Greenpeace is megírta, hogy érdekes hírek érkeznek Ausztrália felől: az terjed a közösségi médiában, hogy a bozóttüzek elől menekülő kisebb állatokat a vombatok az odújukba terelik, és engedik nekik, hogy ott vészeljék át a tűz átvonulását. Valószínűleg ez sajnos nem igaz, de abban lehet valami valóságtartalom, hogy a vombatok beengedik az odújukba más állatfaj egyedeit is, és sokkal toleránsabbak velük, mint egyébként lennének, hiszen ők is érzik a veszélyt - olvasható az IFL Science weboldalán.


View this post on Instagram

Reports from Australia that countless small animals have escaped death because wombats, unusually, opted to share their massive, complex burrows. E̶v̶e̶n̶ ̶r̶e̶p̶o̶r̶t̶s̶ ̶t̶h̶a̶t̶ ̶t̶h̶e̶y̶ ̶h̶a̶v̶e̶ ̶b̶e̶e̶n̶ ̶o̶b̶s̶e̶r̶v̶e̶d̶ ̶e̶x̶h̶i̶b̶i̶t̶i̶n̶g̶ ̶"̶s̶h̶e̶p̶e̶r̶d̶i̶n̶g̶ ̶b̶e̶h̶a̶v̶i̶o̶r̶.̶"̶ (we shared this from a social media post from Australia, but it turns out it's not true)

A post shared by Greenpeace NZ (@greenpeacenz) on Jan 9, 2020 at 2:15am PST

Az ausztrál bozóttüzek az elmúlt hetekben több millió állat pusztulását okozták, ennek ellenére kicsit Disney-mesésen hangzik, hogy egy vadállat megossza a saját, kemény munkával kivájt odúját számára akár potenciálisan veszélyt is okozó más állatfajokkal. Pedig dr. Kath Handasyde, a Melbourne-i Egyetem helyi emlősspecialistája szerint még akár elképzelhető is lehet a viselkedés, amit egyébként videóra is sikerült venni még korábban, a bozóttüzek előtt.

Alapvetően ugyanis a vombatok elég barátságtalanok, ha az odújukba tévedt idegenekről van szó, a szakértő szerint azonban egy ilyen vészterhes időszakban megtűrhetik a többieket a menedékben. Ráadásul a vombatodúk olyan nagyok, és olyan jól szellőznek, hogy úgy nyújthatnak biztonságot az állatoknak, hogy közben akár nem is kell találkozniuk egymással.

Apparently wombats in fire effected areas are not only allowing other animals to take shelter in their deep, fire-resistant burrows but are actively herding fleeing animals into them.

We're seeing more leadership and empathy from these guys than the entire Federal government. pic.twitter.com/LGcpSu9x0M

- ????Riff Raff (@RichardAOB) January 11, 2020

A közösségi médiában elterjedt terelgetés tehát valószínűleg elképzelhetetlen - a vombatok nem is látnak jól, általában csak az élelemszerzésig és az ásásig jutnak. De az, hogy összefogjanak a többi állattal a veszély idején, és beengedjék őket az otthonukba, teljesen lehetséges.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!