Ausztriában és Szlovéniában az esőzések is gondot jelentenek, de a magasabban fekvő tájakon már hóval is kell számolni.


Szlovénia és Ausztria sem úszta meg a hidegfrontot, az Alpokban már a havazás is megérkezett a felhőszakadások mellé. A helyzet elég komoly: míg az országok nagy részén eső zuhogott, a magasabb régiókban már havat is mértek – írta meg az Index.

Az ARSO, Szlovénia környezetvédelmi ügynöksége a közösségi oldalain osztotta meg, hogy az északi részeken, például a Vrsicen – ami Szlovénia legmagasabb közúti hágója, 1611 méteren – már rendesen havazik. A hirtelen érkező hidegfront teljesen átrendezte az időjárást, és a heves esőzéseket a hegyekben hó váltotta fel. Még a klímakutatók is bejelentkeztek: Ziga Zaplotnik szerint ugyan a 800 méteren lévő Kredaricán egyelőre még eső esik, de nem kizárt, hogy hamarosan ott is havazás lesz.

Szlovéniában csütörtökön komoly esőzések tomboltak, különösen Nova Gorica környékén, ahol 2,5 óra alatt 121 milliméter eső zúdult le. A vihar délután is kegyetlen volt: fél öt és öt között 45 milliméter csapadék hullott egy szűk félóra alatt.

Ausztria sem maradt ki a havazásból, a térfigyelő kamerák szerint ott is beköszönt egy pár napra a tél:

Magyarországon a következő napokban havazás még egyáltalán nem, kiadós eső és nagy lehűlés annál inkább várható. Az esőzés és a Duna magasabb részein tapasztalt árhullám miatt várhatóan kedden Budapestet is eléri az ár.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!