Meggyilkoltak egy fotóriporter-haditudósítót Afganisztánban pár nappal az után, hogy valós idejű Twitter-videóban mutatta meg, ahogy tálib rakétagránátok találják el a terepjáró, amelyben utazik - írta meg az Insider.


Az indiai származású Danish Siddiqui kedden élőben tweetelt az afgán különleges erők küldetéséről, amelynek keretében megpróbáltak kiszabadítani egy sebesült rendőrt, akit a tálib felkelők csapdába csaltak Kandahar város szélén. A konvojt tálibok rakétagránátokkal támadták meg, amelyek több kocsit is eltaláltak, például azt is, amelyikben Siddiqui utazott.

The Humvee in which I was travelling with other special forces was also targeted by at least 3 RPG rounds and other weapons. I was lucky to be safe and capture the visual of one of the rockets hitting the armour plate overhead. pic.twitter.com/wipJmmtupp

- Danish Siddiqui (@dansiddiqui) July 13, 2021

"A Humvee-t, amelyben a különleges erők tagjaival utaztam, szintén legalább három RPG löveg találta el. Nagy szerencsém volt, hogy biztonságban voltam, és elkaphattam az egyik rakéta látványát, ami a fejünk fölött csapódott a páncéllemezbe" - írta Siddiqui, akinek a riportját később a Reuters tette közzé.

Michael Friedenberg, a Reuters elnöke és Alessandra Galloni főszerkesztő nyilatkozatában azt írta: "Danish kiemelkedő újságíró volt, odaadó férj, apa és közkedvelt kolléga".

Farid Mamundzay, Afganisztán indiai nagykövete a Twitteren azt írta, hogy mélyen megrázta az újságíró meggyilkolásának híre. Az év elején Siddiqui a különösen pusztító koronavírus-válságáról is beszámolt szülőföldjén, Indiában.

कल रात कंधार में एक दोस्त दानिश सिद्दीकी की हत्या की दुखद खबर से गहरा दुख हुआ।

भारतीय पत्रकार और पुलित्जर पुरस्कार विजेता अफगान सुरक्षा बलों के साथ थे, जब उन पर आतंकवादियों ने हमला किया था।

मैं उनसे 2 हफ्ते पहले काबुल के लिए रवाना होने से पहले मिला था। उन्होंने फोटो पत्रकारिता pic.twitter.com/iV79PfjO5i

- Farid Mamundzay फरीद मामुन्दजई فرید ماموندزی (@FMamundzay) July 16, 2021

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!