A világhírű történész nem szereti a „patthelyzet” analógiát, mert, ahogy mondja, „a háború nem sakkjátszma”. Nyíltan Ukrajnával szimpatizál, jelenleg is drónok vásárlására szervez gyűjtést.


Timothy Snyder, a Yale Egyetem professzora amellett érvelt, hogy a további magas szintű katonai segélyek lehetővé tehetik Ukrajna győzelmét. Ezt a mondatát válasznak szánta Kijev legfőbb katonai parancsnoka, Valerij Zaluzsnyij tábornok közelmúltbeli interjújára, amely azt sugallja, hogy a háború holtpontra jutott.

– mondta Snyder a Guardiannak. „A sakkban csak meghatározott számú bábu van a táblán, és ez az ok, amiért patthelyzetbe kerülsz, meg az, hogy a bábuk egy bizonyos elrendezésbe kerülnek.”

A háború azonban nem tükrözi a társasjátékot, érvelt a történész, mert az egyes felek rendelkezésére álló erőforrások vagy fegyverek mennyisége nem korlátozott. „Azért utálom a patthelyzeti analógiát, mert azt sugallja, hogy nem dobhatunk még öt királynőt az ukránok táblájára, és ezt bármikor megtehetjük.”

November elején Zaluzsnyij az Economistnak adott interjújában elismerte, hogy Ukrajna nyári ellentámadása megrekedt.

- mondta, vitát indítva arról, hogy az állítás helyes volt-e.

Snyder akkor beszélt erről, amikor megkezdte az országos drónérzékelő rendszer második éves adománygyűjtését, amelynek célja, hogy segítsen Kijevnek megakadályozni, hogy Oroszország elpusztítsa az elektromos hálózatot és más létfontosságú közműveket télen. A tavalyi agresszív bombázási kampány akkor sorozatos áramkimaradásokhoz vezetett.

Snyder még azt mondta: „A másik érv, amit az emberek felhoznak, hogy fáradtak vagyunk, ami nevetséges. Nem vagyunk fáradtak, könnyen elterelődik a figyelmünk.” Azzal érvelt, hogy azok, akik ezt a pozíciót támogatják, talán „azt akarják, hogy Putyin nyerjen”, de „lehet, hogy félnek ezt kimondani”.

Bár a kongresszus mindkét házában megvan a többség Ukrajna további támogatásához, a katonai segítségnyújtást jelentős számú republikánus ellenzi. A hét elején Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója arra figyelmeztetett, hogy

Snyder a háború kezdete óta erőteljesen kiállt Ukrajna mellett. „Bár a humanitárius segítségnyújtás sokat számít, valójában nem lehet megállítani egy cirkálórakétát egy pulóverrel” - mondta.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!