Megjelent a Loki második etapja, végre megtudjuk, hogyan hozzák be az MCU-ba Kang, a hódítót. Hogyan folytatódik mindenki kedvenc csínytevő istenkéjének kalandja? Cikkünkből kiderül.

Egy biztos, a sodró lendület maradt. Egy gyors összefoglalást kapunk az első évadból, majd bele is csapunk a lecsóba. Loki (Tom Hiddleston), a csínytevés istene, Thor féltestvére, a fő Marvel-filmvonalakban meghalt. De egy alternatív múltbeli esemény hatására (Bosszúállók: Végjátékban volt), bekerült egy alternatív idősíkba. Ezeket az alternatív idővonalakat egy külső hatóság, a TVA felügyeli, és elkapják Lokit is, mert nemcsak kavarodást csinált a Szent Idővonalban (a Marvel fő szála), hanem segítenie kell egy variánsát elkapni is.

Na itt jön az első zavarba ejtő gondolat. Nemcsak egy van egy karakterből, hanem a multiverzum gondolatának köszönhetően akármennyi Loki lehet az idők vonalában, és ha valamelyik eltér a rendeltetésétől, azt a TVA kiiktatja. Loki, (a fő Lokink) az első évad végén eltűnik az időben. A második évadra pedig a múlt, a jelen és a jövő között ugrál, egy nagyon kellemetlen helyzetet ábrázoló trükk kíséretében.

Mobius (Owen Wilson), egy TVA ügynök, aki Lokit szárnyai alá fogadta az első évadban, próbál ott segíteni, ahol tud. Elmennek egy elfeledett TVA részlegre, hogy segítséget kérjenek OB-től, aki az időugrás szakértője (Ke Huy Quan). Itt elérkezünk a sorozat egyik legjobb pillanatához, egyszerre játszódik a múltban és a jelenben a beszélgetés. Zseniálisan írták meg a teljes forgatókönyvet, de különösen ezt a részt, az egész abszurd helyzet nagyon humoros, és kicsit Terry Gilliamet idézi.

Az, hogy miként fogják behúzni az MCU-ba a Kang-variánsokat (ahogy Lokinak, Kangnek is vannak variánsai, Kang volt a Hangya és a Darázs: Kvantumánia fő ellenfele, illetve őt akarják behozni a fő Marvel csapásvonal Thanosának), de az még nem teljesen világos, hogy csak jövőbeli veszélyként tekintenek-e Kangra.

A másik érdekes kérdés, hogy Jonathan Majors botránya milyen hatással lesz a Lokiban eljátszott szerepére. Hiszen ha elítélik családon belüli erőszak miatt Majorst, akkor valószínűleg színészcserére lesz szüksége a stúdiónak, nem hinném, hogy kidobnának több filmes felvezetés után egy jövőbeli főgonosz karaktert.

hiába gonoszként indult a karakter, az antihős-figurából már szinte szuperhős lett. Kíváncsi leszek, hogy visszahozzák-e esetleg a Marvel fő csapásvonalába, mert azt pletykálták (különféle Marvel-fórumokon és a Twitteren, vagy X-en, ki hogy szereti), hogy a TVA-val komolyabban számolnak majd az MCU következő fázisaiban. Owen Wilson továbbra is szórakoztatóan hozza Mobius szerepét, és Hiddlestonnal jól kiegészítik egymást. Igazi buddy-film hangulata van a Lokinak. Az új szereplők közül Ke Huy Quan nagyon lelkes, de ez neki szerintem zsigerből jön, annyira kedves kisugárzása van (komoly veszteség volt a filmipar számára, hogy a kilencvenes évek után kiszállt a színészkedésből az Indiana Jones második részének Picúrja).

Új mellékszereplő még Kate Dickie, aki egy agresszív TVA-tábornokot alakít. Valahogy ő mindig ilyen szerepeket kap, ő volt a Trónok harca bolond Lysa Arrynja, A boszorkány kellemetlenkedő feleség-karaktere, vagy a Zöld lovag királynője.

A Sylvie-t játszó Sophia Di Martino eddig csak pillanatokra jelent meg a második etapban, de gyanítom, még lesz nagyobb dobása a Loki-variánsnak.

Vizuális effektek terén továbbra is jó a sorozat, nem kiemelkedő, de a '60-as évek atmoszféráját árasztó TVA nagyon hangulatos, és nem cserélném semmire. Ugyan sok minden nem történik ebben az első részben, de sikerült zavarba ejtő vizuális trükköket tolni a néző arcába. Ahogy Lokit kitépik a jelenből a múltba vagy a jövőbe, azt egy nagyon kellemetlennek tűnő, ámde szuper CGI-trükkel oldották meg.

Mivel az volt a cél, hogy zavarba ejtő legyen, így csillagos ötös az eredmény. Zene terén is minden maradt a régi, mivel eléggé az elején vagyunk az évadnak, nem tudok hangzatos zenei pillanatot kiemelni. Az operatőr nem az első évadban tevékenykedő Autumn Durald Arkapaw, hanem váltottak, Isaac Bauman vette fel az első epizódot, a többi részét még nem tudjuk, de az első évadot is egy operatőrrel oldották meg.

Nem tudjuk igazán, hogy hova fog kifutni a folytatás, tipikusan az a „megoldanak egy fő problémát, és tíz másik jelenik meg helyette” helyzet áll fent a Lokinál. Kezdésnek jó, de meglátjuk, még mi következik ezután.

így várható, hogy Hiddlestonék ismét kitesznek magukért, én ott leszek a tévéképernyő előtt. A Loki második évadának első epizódja megtekinthető szinkronnal a Disney+ streamingszolgáltató kínálatában.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!