Új gazdaságpolitika kell az eredmények megvédéséhez Orbán Viktor szerint. A Parlamentben arról is beszélt, hogy ha kell, „Brüsszel főterére fogjuk szállítani a Magyarország kapuját döngető migránsokat”.


Kétnapos üléssel indul az őszi ülésszak a parlamentben, az első napot pedig Orbán Viktor miniszterelnök egy hosszú beszéddel indította el. A kormányfő a félórás napirend előtti felszólalásában először az árvíz elleni védekezés sikeréről beszélt:

– idézi Orbánt az MTI. Szerinte a szeptemberi, hirtelen jött árhullám az évszázad második legnagyobb árvize volt. A 2013-as árvízi védekezéssel összevetve a magyar állam „hatékonyabb, szervezettebb és felkészültebb lett”.

– folytatta Orbán. Említette a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megvásárlását, amivel szerinte „visszavettük hazánk globális kapukulcsát”.

– tért át a gazdasági kérdésekre a miniszterelnök. A bruttó átlagkereset 636 ezer forintra nőtt – részletezte. Majd azzal folytatta:

A miniszterelnök szerint új gazdaságpolitika nélkül az eddigi eredményeket sem lehet megvédeni. A világgazdaság akadálymentes működése, a világkereskedelem egységes szerkezete Magyarország számára létkérdés.

– folytatta. Az akcióterv részeként Orbán több tételt is említett, ezek:

• a diákhitelhez hasonló munkáshitel;

• tőkejuttatás a kis- és közepes vállalkozóknak;

• a 13. havi nyugdíj állandósítása;

• a gyermekek után járó adókedvezmény megkétszerezése.

Ezek lesznek az új gazdaságpolitika első lépései, amelyek lendületet adnak a gazdasági növekedésnek – mondta. Orbán szerint Magyarország már most is az Európai Unió első feléhez tartozik a gazdaság növekedésének üteme alapján, de ez jövőre kevés lesz. A magyar gazdaság növekedési ütemét a 3 és 6 százalék között sávba kell emelni, „akkor is, ha ez Európában rajtunk kívül senkinek sem sikerül”.

– váltott témát ezután a miniszterelnök. Azt mondta, a bevándorlás kérdésében igaza lett Magyarországnak, és szerinte az orosz-ukrán háborút illetően is ugyanúgy igaza lesz.

– fogalmazott Orbán. A kormány szerinte a magyar állam minden eszközét habozás nélkül fogja felhasználni a szuverenitás és függetlenség érdekében.

– mondta. Orbán Viktor szerint fontos és szép dolog a nemzetközi együttműködés, de mi tudjuk, hogy valójában csak magunkra számíthatunk.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!