Ez lesz az új western Trónok harca! Ha tudják tartani a színvonalat és a többi epizód is olyan erős lesz, mint az első, akkor itt nincs több kérdés! Irány a vadnyugat! Reméljük Taylor Sheridannek még nincs elege a Dutton családból, mert amit eddig láttunk az csillagos ötös!

Taylor Sheridan neve számomra nem volt ismerős, egészen addig, amíg rá nem kerestem interneten és rájöttem, hogy nagyon sokszor láttam már az úriembert. Ő volt a Sons of Anarchy (magyar keresztségben Kemény motorosok) című sorozat első főgonosza, David Hale seriffhelyettes. Miközben megnéztem, miket is tett le az asztalra, rájöttem,

Ő írta a forgatókönyvét többek között a Sicariónak és folytatásának, A préri urainak, valamint az egyik személyes kedvencemnek, a Wind River – Gyilkos nyomonnak. A préri uraiért Oscar-díjra is jelölték. Ezekből a kiváló alkotásokból is látszik, hogy Mr. Sheridan szereti az erős férfi főszereplőket, a látványos tájat és a kevés párbeszédet. Ez a három alkotóelem pedig tökéletes egy jó kis westernhez.

Meg is alkotta 2018-ban a Yellowstone-t, ami egy modern westernsorozat volt, Kevin Costnerrel a főszerepben. A sorozat a Dutton rancher-család bonyolult életét követte végig. 2021-ben pedig elhozta nekünk az 1883-at, ami a Dutton család eredetére koncentrált, szintén erős főszereplőgárdával.

Így született meg az 1923. Nem kell megijedni, én sem láttam a Yellowstone-t, vagy az 1883-at, de az 1923 első része után mindkettő felkerült a megnézendők listájára, mert atya-te-jó-ég, ez a sorozat az én megmentőm!

Imádom a westernt, még úgy is, hogy a 20. század eleje nem a klasszikus western korszak már, de Amerikában akkortájt még bőven növény- és állattenyésztésből éltek az emberek, miközben

Ennyi nehézség gyakorlatilag az átlagemberek életszínvonalát visszarepítette az előző évszázadba. Ebbe a feszült szocio-ökonómiai helyzetbe csöppen a néző, miközben még egy sáskajárás is veszélyezteti a montanai családok életét.

Itt ismerjük meg a Dutton család aktuális tagjait. Főszereplőink, a Harrison Ford által játszott Jacob Dutton és felesége, Cara Dutton vagyis Helen Mirren. Ezzel a két hatalmas névvel gyakorlatilag biztos a siker, főleg úgy, hogy Harrison Ford végre mintha élvezné, amit csinál, nem csak unottan mormog. Az is lehet, hogy az unottan mormogás tökéletes a western miliőhöz, nem jöttem még rá egy rész után.

A Dutton család marhahajcsár tagjai Ford mellett James Badge Dale - szintén elég foglalkoztatott karakterszínész - és Daren Mann, akik próbálják életben tartani a csordát ezekben az ínséges időkben. Emellett fut az amerikai őslakos Teonna történetszála egy zárdában, akit Aminah Nieves formál meg elképesztően jól. A harmadik szálban a sármos Brandon Sklenaré a reflektorfény, aki Spencer Dutton világháborút is megjárt vadász kalandjait meséli el a fekete Afrika szívében.

Először azt hittem, ez a zárdás és vadászos szál csak időhúzó „B” történetvonalat képviselik, de egy rész alapján lehet érezni, hogy mindkettő van olyan izgalmas és minőségi, mint a Ford-féle vonal, sőt, meg merem kockáztatni, olykor érdekesebb is. Itt hoznám fel a címben említett Trónok harca-hasonlatot, nem csak a „clickbait” miatt írtam.

Egy epizód elég volt ahhoz, hogy meg akarjam nézni a többi Sheridan-sorozatot is! Még egyszer szeretném hangsúlyozni, mindenféle háttértudás nélkül is élvezhető az 1923, de biztos kedvet kap hozzájuk az ember!

A setdesign tökéletes, a jelmezek korhűek, a színészek nagyon jók, a casting zseniális, Helen Mirren nagyon kemény és imádom. Igazi western atmoszféra ömlik a nyakunkba. A CGI néha gyengécske, főleg az afrikai vadászatok esetében, az állatoknál néha kilóg a lóláb, de azt kell mondjam, egy ekkora vállalásnál, ha meg kell húzni valahol a költségeket, akkor ez volt a tökéletes döntés.

Szokásos cliffhanger van az első rész végén, több szálon is, hogy a néző biztosan visszatérjen a második részre, és azt kell, hogy mondjam sikerült: én itt leszek, jövő héten is! Aki szereti a westernt, vagy imádta a Yellowstone-t, vagy Sheridan korábbi munkáit, az tegyen magának egy szívességet és azonnal ugorjon rá az 1923-ra, nem bánja meg. A sorozat idehaza a SkyShowtime streaming csatornán lesz majd elérhető 2023 februárjában.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!