A fiú kilenc osztálytársát és az iskolaőrt lőtte le egy belgrádi általános iskolában tavaly májusban. Akkor 13 éves volt, így nem vonható felelősségre. Ő pszichiátriai megfigyelés alá került, az apja viszont akár 12 év börtönbüntetésre is számíthat.


Megkezdődött a tavaly belgrádi iskolai ámokfutással vádolt fiú szüleinek pere hétfőn Belgrádban.

A fiú kilenc osztálytársát és az iskolaőrt lőtte le egy belgrádi általános iskolában 2023. május 3-án. Mivel a fiú a bűncselekmény elkövetésének időpontjában 13 éves volt, a szerbiai törvények szerint büntetőjogi felelősségre nem vonható. A fiú pszichiátriai megfigyelés alá került. Apját a biztonság súlyos veszélyeztetésével, anyját pedig illegális fegyverbirtoklással vádolják. Mindkét szülő tagadja bűnösségét.

A vádlottak között van annak a lőtérnek a tulajdonosa is, ahol a fiú és apja rendszeresen gyakorolt, illetve az egyik ottani oktató.

A tárgyalás zárt ajtók mögött zajlik az ügyész kérésére, aki a kiskorú áldozatok és a szintén kiskorú elkövető érdekeire hivatkozva kérte ezt.

Egy ideig az egész iskola zárva tartott, arról is híreket lehetett hallani, hogy lebontják, és emlékművet állítanak a helyére. A történtek után sok diákot más iskolába írattak át a szülei.

Az iskolai ámukfutást követő éjszakán egy 20 éves fiatal a Belgrádhoz közeli Mladenovacon lőtt rá járókelőkre gépkarabéllyal, megölve nyolc embert. A két mészárlás megrázta Szerbiát, és tömegtüntetésekhez vezetett.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után a civil lakosságnál is rengeteg fegyver maradt, a médiában közölt adatok szerint Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut.

(via MTI)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!