A héten az RAF is bevetette magát: két Typhoon vadászgép emelkedett a levegőbe egy Voyager üzemanyagtöltő repülőgéppel kísérve, miután két Tu-142-es orosz katonai gépet észleltek Nagy-Britannia közelében.


Az elmúlt napokban több orosz hadihajó és katonai repülőgép tűnt fel a brit partok közelében, amit a brit királyi haditengerészet és a légierő (RAF) összehangolt akcióban követett. A brit védelmi minisztérium közleménye szerint az orosz járművek nem sértették meg a brit felségvizeket, de hat napon keresztül figyelték mozgásukat.

Az akció első szakaszában a brit Iron Duke fregatt követte a Novorosszijszk nevű orosz dízelmeghajtású tengeralattjárót és kísérőjét, a Jevgenyij Csurov nevű kiszolgálóhajót. A két orosz hajó a Balti-tenger felől érkezett, átszelte a Doveri-szorost, majd az Atlanti-óceán felé vette az irányt. A fregattot egy Wildcat típusú helikopter is segítette, amely az Iron Duke fedélzetéről szállt fel. Az orosz tengeralattjáró végig a tenger felszínén haladt.

A héten az RAF is bevetette magát: két Typhoon vadászgép emelkedett a levegőbe egy Voyager üzemanyagtöltő repülőgéppel kísérve, miután két Tu-142-es orosz katonai gépet észleltek Nagy-Britannia közelében. A Tu-142-esek, amelyeket NATO-kód szerint Bear-F-nek hívnak, tengeri felderítésre és tengeralattjárók elleni hadviselésre készültek.

Nagy-Britannia egyértelművé tette: szemmel tartják, mi folyik a vizeiken és a levegőjükben, még ha a nemzetközi jogot nem is sértik az oroszok.

(via 24.hu)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!