Még további egy hétig tarthat a szállítási szünet Magyarország irányába.


Ukrajna leállította a Barátság kőolajvezeték egy szakaszát - mondta Igor Gyomin, a Transznyefty orosz olajvezeték-vállalat elnökének tanácsadója szerda este a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

- mondta Gyomin a RIA Novosztyinak.

A TASZSZ orosz hírügynökség a Transznyeftyre hivatkozva azt írta, hogy ha Kijev nem állítja vissza a kőolajvezeték működését a Novohrad-Volinszkij - Brodi szakaszon, akkor a szivattyúzás hamarosan leáll.

Igor Demin, a Transznyeft szóvivője a 24.hu szerint azt közölte, hogy

A Csehországba és Szlovákiába irányuló szállítás viszont nem állt le, és a Fehéroroszországból történő szállítás is zavartalan Ukrajna felé.

Az Ukrtransznafta hétfőn arról tájékoztatta a Transznyeftyet, hogy Kijev 2023-tól meg akarja emelni a Barátság vezetéken keresztül a kelet-európai országokba történő orosz kőolajszállítás tranzitdíját.

A RIA Novosztyi szerint az Ukrtransznafta idén áprilisban már megemelte a tarifát. Éves szinten a tranzitköltségek 51 százalékkal emelkedtek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, számítani kell a Barátság vezetéken keresztüli kőolajszállítás akadozására a következő időszakban is az ukrajnai energetikai hálózatot érő orosz rakétatámadások miatt, a kormány azonban felkészült, ez nem befolyásolja az ellátásbiztonságot.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a hazai energiaszektor meghatározó képviselőivel folytatott egyeztetését követően arról számolt be, hogy

"Szállítási ingadozásokra kell számítani a következő időszakban is. Ezekre felkészültünk, Magyarország kőolajellátásának biztonságát ezek a helyzetek nem befolyásolják" - mondta a miniszter.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!