Majidreza Rahnavardot „Isten elleni harc” miatt ítélték el, és hétfő hajnalban akasztották fel nyilvánosan.


Kivégeztek egy férfit Iránban, aki a vád szerint megölte a Baszidsz félkatonai szervezet két tagját, négyet pedig megsebesített - írja a CNN.

Az Iráni Emberjogi szervezet szerint a férfit kényszerrel vették rá a beismerő vallomásra, nem zajlott jogszerűen a tárgyalása sem - írja a BBC.

Ő a második ember, akit kivégeztek az idei iráni tüntetéshullámmal kapcsolatban. Ahogy azt mi is megírtuk, múlt csütörtökön felakasztottak egy 23 éves férfit, amiért a kormányellenes tüntetések során elzárt egy teheráni főutat, és machetével megsebesített egy biztonsági tisztet.

A kormányellenes megmozdulások akkor kezdődtek el Iránban, amikor a 22 éves Mahsza Aminit előállította az erkölcsrendészet azért, mert nem az előírásnak megfelelően viselte a fejkendőt, azaz a hidzsábot. Szemtanúk szerint a fiatal nőt már a rendőrautóban megverték, majd három nappal később meghalt egy teheráni kórházban.

A tüntetéshullám elérte az ország összes tartományát: az 1979-es forradalom óta nem volt hasonló nagyságú ellenállás Iránban. A kormány szerint a "zavargókat" az ország külföldi ellenségei bujtják fel, de a legtöbben békésen tüntetnek.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!