Joseph Ratzinger 95 évesen hunyt el.


95 éves korában meghalt XVI. Benedek nyugalmazott pápa - írja a BBC a Vatikán közleménye alapján.

Mint azt mi is megírtuk, Ferenc pápa december 28-án, az általános audiencián imádkozásra szólította fel a hívőket XVI. Benedek nyugalmazott pápáért, mert a 2013-ban lemondott egyházfő nagyon beteg volt. Akkor arra kérte a jelenlevőket, rendkívüli imát mondjanak XVI. Benedekért. A szentszéki sajtóközpontot vezetője akkor azt mondta, hogy az utóbbi órákban súlyosbodott XVI. Benedek egészségi állapota.

Joseph Ratzinger áprilisban töltötte be 95. életévét.

2005. április 19-én választották pápává, a modern kor első egyházfője volt. Pápaként mondott első miséjén többször is emlékeztetett a XXIII. János által összehívott második vatikáni zsinat döntéseire, és leszögezte, hogy elődje irányvonalát kívánja folytatni.

Ratzinger a XVI. Benedek nevet vette fel. Azért esett erre a névre a választása, mert Nursiai Szent Benedek rendalapító Európa védőszentje. Másik érve, hogy XV. Benedek nyomdokait szeretné folytatni, akit a béke pápájának is hívnak.

XVI. Benedek a nyolcadik német pápa a történelem folyamán. Az előző német pápa VI. Adorján volt, közel 500 évvel azelőtt.

2013. február 11-én jelentette be lemondását. XVI. Benedek egészségének hanyatlását nevezte meg hivatalos okként, ami miatt nem kívánja tovább betölteni az egyházfői tisztséget.

Júniusban ünnepelte pappá szentelése 70. évét. Benedek emeritus pápa hat nyelven beszélt, további négyen olvasott és értett, képzett zongorajátékos volt, különösen Mozartot és Beethovent kedvelte. XVI. Benedek pápa vezette be ismét a hagyományos pápai sapka, a camauro viseletét. Védjegyévé váltak a pápai piros cipők.

Ferenc pápa megválasztását követően a saját magának kijelölt nyugalmazott pápa címmel visszaköltözött a Vatikánba, ahol azóta is a Mater Ecclesiae kolostorban élt. A pápai állam területét nagyon ritkán hagyta el, utoljára 2020 júniusában, amikor fivére, Georg temetésére utazott. Akkor mutatkozott utoljára a nyilvánosság előtt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!