A cseh származású író 94 éves volt. A lét elviselhetetlen könnyűsége című regény szerzője 1975-ben emigrált Franciaországba, később cseh állampolgárságától is megfosztották. Haláláig Párizsban élt.


94 évesen meghalt Milan Kundera cseh származású író, A lét elviselhetetlen könnyűsége című regény szerzője – írja a Reuters.

Kundera 1929-ben született Brnoban. Apja, Ludvík Kundera híres zongorista, zenetudós volt. Milan a prágai Károly Egyetemen zenetudományt, irodalmat, filmművészetet és esztétikát hallgatott. Miután 1952-ben diplomázott, a Prágai Film és Előadóművészeti Akadémián világirodalmat tanított.

Irodalmi pályafutása költőként indult. Az ötvenes években megjelent három verseskötete meg is hozta számára az elismertséget. Első regénye, a Tréfa 1965-ben látott napvilágot.

Második regénye, Az élet máshol van emiatt már Párizsban jelent meg francia nyelvű kiadásban. Kundera 1975-ben Franciaországba emigrált, ahol a rennes-i egyetem vendégprofesszora lett. 1979-ben A nevetés és felejtés könyve című regénye miatt meg is fosztották cseh állampolgárságától. 1981 óta francia állampolgár volt, haláláig Párizsban élt.

Leghíresebb műve, A lét elviselhetetlen könnyűsége 1982-ben jelent meg.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!