A Miskolci Nemzeti Színház egykori igazgatója vasárnap hunyt el, 69 évesen.


Vasárnap meghalt Hegyi Árpád Jutocsa, rendező, színházigazgató, egyetemi tanár, a Miskolci Nemzeti Színház egykori igazgatója - közölte az intézmény Facebook-oldalán. A színházi szakember 69 éves volt.

Hegyi Árpád Jutocsa már 1980 és 1983 között a miskolci teátrum rendezője volt, a közönség azonban 1992-től ismerhette meg még jobban, hiszen 10 évig a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója és főrendezője volt.

mely nemzetközi hírnevet hozott a városnak.

1982-ben Selmeczi Györggyel a Muzsikáló Udvar programsorozatot indították el, mely Miskolc városának kulturális életébe új színt hozott.

Hegyi Árpád Jutocsa igazgatása alatt alakult ki az operajátszás a miskolci színházban, az operatagozat létrehozásában Kesselyák Gergely volt alapító partnere. Majoros István balettművész és koreográfussal karöltve szívügyük volt egy önálló tánckar létrehozása, mely sikeresnek bizonyult, hiszen az ő igazgatása alatt bemutatott Diótörőt két évtizedig tartotta műsoron a teátrum. Emellett számos nagyszabású balettelőadás is színpadra került, mint a Coppélia vagy a Bahcsiszeráji szökőkút. Az opera és a balett tagozat meghonosításával vált háromtagozatúvá a Miskolci Nemzeti Színház.

2005 és 2006 között a Magyar Állami Operaház főigazgatója volt, tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, valamint a Clevelandi Egyetemen, a Northwestern és a Columbia Egyetemen is.

- írta közleményében a Miskolci Nemzeti Színház.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!