89 éves volt a talán legismertebb magyar építész. A Novotel és a Kempinski hotelek, a Rendőrpalota, a WestEnd City Center, a BME Informatikai épülete fűződnek többek közt a nevéhez.


Életének 89. évében elhunyt Finta József építész, a nemzet művésze, Kossuth-, Ybl Miklós-, Steindl Imre- és Prima Primissa-díjas alkotó, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az Amerikai Építészeti Intézet tiszteletbeli tagja - - tudatta honlapján /a> a Finta StúdióA közleményben Budapest, Salgótarján és Belváros-Lipótváros díszpolgáráról azt írják: Finta József az építész szakmát egy legendás modernista generációtól tanulta, majd alkotásai révén vált ő is annak teljes jogú tagjává.

Finta József 1935. június 12-én született Kolozsváron. 1958-ban az Építőipari- és Közlekedési Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett diplomát. Magyarországon és külföldön is osztatlan elismerést aratott alkotásaival.

Építészi munkásságát 1958-ban a LAKÓTERV-ben kezdte, ahol közel harminchat évig dolgozott. Eleinte tervezői, majd műteremvezetői és végül igazgatóhelyettes-főépítész beosztásban.

1970-től kezdve folyamatosan épülnek szállodái (Hotel Volga (ma Ibis Váci út – nemrég bontották le), Hotel Fórum, Hotel Voronyezs, Hotel Buda Penta (ma Mercure Buda), Hotel Novotel, Hotel Liget (ma Ibis Heroes Square), Grand Hotel Corvinus Kempinski (ma: Kempinski Hotel Corvinus), stb.). A 80-as, 90-es évek fordulója táján egyre több nagyszabású épület tervezését vállalja, melynek egy részének építése már átnyúlik 1994 végére, amikor műterme egészével megalapította a Finta és Társai Építész Stúdió Kft.-t, mely negyven fős irodává nőtte ki magát.

- olvasható a Wikipédián.

"József soha nem a pillanatnak tervezett, alkotásai időn kívüliek, egész életében a hosszú távon érvényesnek tartott értékeket kutatta. Az építészetet komoly játéknak tartotta, melyet gyermeki lélekkel lehet csak művelni. A legutóbbi időkig töretlenül lelkesedett minden új dologért, miközben folyamatosan a maradandót és az időtlen próbálta megtalálni bennük" - írta a stúdió.