Meghalt egy 63 éves német férfi, miután kutyája megnyalta az arcát - számolt be az RTL Híradó. A férfinek influenzaszerű tünetei, magas láza, légzési nehézségei voltak, néhány nappal azután, hogy kutyája megnyalta. Majd vérzéseket fedeztek fel a bőre alatt. Csak a kórházban töltött negyedik napon derült ki, hogy a tüneteit egy olyan baktérium okozza, ami kutyákban és macskákban fordul elő. Lassan a férfi összes szerve leállt és belehalt a fertőzésbe.

Szakértők szerint másfél millióból egy ember fertőződik meg ilyen baktériummal. Juhász Tamás állatorvos az RTL Híradónak elmondta, a kutyák szájüregében a fogak mellett illetve a macskák körmén élnek olyan baktériumok, amik a normál életben semmiféle panaszt nem okoznak. Az orvos szerint ahhoz, hogy az állat meg tudjon bárkit fertőzni, sérülés kell, macskakarmolás vagy kutyaharapás.

"Karmolás vagy mechanikus sérülés útján bejutva, megfelelő melegbe, táptalajba, tehát a bőrbe, okozhat nagyon súlyos fertőzést. Mi, állatorvosok azért nagyon vigyázunk arra kezeléskor, hogy nehogy véletlenül megharapjon vagy megkarmoljon egy macska, ami a veszélyesebb ebből a szempontból, hogy nehogy véletlenül ez a baktérium a kezünkbe jusson" - mondja az állatorvos, aki hozzátette,

hirdetés

az, hogy az állatunk megnyal minket, játszunk vele, megkarmol, vagy megsérülünk, egy óhatatlan dolog. De, ha mégis baleset történik, akkor célszerű lefertőtleníteni a területet.

Az orvos szerint ha mélyebb a seb, akkor viszont mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Az RTL Híradó riportja: