Dick Dale valódi neve Richard Anthony Monsour volt, libanoni bevándorló apától és lengyel-fehérorosz anyától született Bostonban. Apai nagybátyjától tanult meg először arab lanton (úd) és dobon (tarabaki) játszani, melyek meghatározták később a sajátos gitárjátékát is. Később reményteljes country-gitárosként vette fel a Dick Dale művésznevet, és az ötvenes években az egyik első gitáros volt, aki a reverb (visszhang) effekt használatával kísérletezett, és a gitárfeltaláló Leo Fender segítségével fejlesztette ki a később szörfnek nevezett gitárhangzást.


1960-ban a Let's Go Trippin' című számmal indította el a szörfgitár-őrületet, sokan ezt is tartják az első szörfrock-dalnak, Dale pedig két év leforgása alatt országos szinten is ismertté vált, és a legendás Ed Sullivan Show-ban is fellépett. Dale - aki egyébként maga is nagy szörfös volt - legismertebb száma a Misirlou volt, mely eredetileg egy közel-keleti népdal volt, ám amikor ő radikálisan újraértelmezte és áthangszerelte, egy instrumentális rock and roll-sláger lett belőle, melyet később számos zenekar feldolgozott, a Beach Boystól a Venturesig, majd még később még a Black Eyed Peas is lehúzott róla egy bőrt. Innentől kezdve egészen a Beatles amerikai áttöréséig Dale is a népszerű amerikai előadók közé tartozott, filmekben is szerepelt a dalaival.

Dale aztán hosszú időre kénytelen volt leállni a zenéléssel, miután vastagbélrákkal kezelték, és csak évek múltán térhetett vissza a színpadokra, de a nyolcvanas-kilencvenes években újra rendszeresen koncertezhetett. A Ponyvaregény 1994-es bemutatás után Dick Dale neve újra keresett lett, és egészen a közelmúltig fellépett, főleg, hogy ki tudja fizetni az orvosi kezeléseit, ugyanis 2008-ban újra kiújult a betegsége. A halála pontos okát egyelőre nem jelentették.

(Guardian)

Borítófotó: Tim Mosenfelder/Getty Images


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!