Az amerikai rocklegenda 81 évesen hunyt el.


Meghalt David Crosby amerikai gitáros, énekes, dalszerző, a The Byrds és a Crosby, Stills, Nash & Young (CSN vagy CSNY) nevű együttes alapító tagja - írja a BBC.

Crosby 1941-ben született Los Angelesben. Eredetileg színésznek készült, de tanulmányait félbehagyta, hogy zenélhessen. 1964-ben alapította meg két zenésztársával a The Byrds együttest, amelyhez csatlakozott még két tag. Amikor az első számú dalszerző, Gene Clark két évvel később kilépett, Crosby is elkezdett dalokat írni, és kiderült, hogy ebben is tehetséges. Végül éppen ez okozta a vesztét az együttesben: a banda tagjai nem akarták megjelentetni az egyik, szerelmi háromszögről szóló dalát, ami annyira feldühítette Crosby-t, hogy ezek után már csak ritkán jelent meg a stúdióban.

1968-ban már megalapította másik együttesét Stephen Stills-szel, és a Crosby, Stills & Nash első albuma máris nagyon sikeres volt. Crosby több fontos dalt is írt, és még akkor is jól ment neki a dalszerzés, amikor barátnője autóbalesetben meghalt. Miután az együttes szünetre vonult, ő is szólókarrierbe kezdett, sőt a színészetbe is belekóstolt. Crosby zenei munkásságát többek között azzal is elismerték, hogy a The Byrds és a Crosby, Stills & Nash együttes tagjaként is beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be.

Élete során több egészségügyi problémával is küzdött. Barátnője halála után drogfüggő lett, 1995-ben pedig májátültetésen esett át. A zenész 1-es típusú cukorbetegségben szenvedett, ezért rendszeresen inzulinnal kezelték. Két gyermeke született mesterséges megtermékenyítés útján, akiknek a szülei Melissa Etheridge énekesnő, gitáros és párja, Julie Cypher - írja a Wikipédia.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!