A nácik elleni híres per legtovább élt ügyésze 103 éves volt.


Meghalt Benjamin Ferencz, a náci háborús bűnösök elleni per utolsó ügyésze. A magyar származású jogász 103 éves volt. A floridai Boynton Beachen, egy idősek otthonában hunyt el – közölte a The New York Times.

Benjamin Ferencz 1920-ban, Erdélyben született, de a család még abban az évben kivándorolt a zsidóüldözések elől az Amerikai Egyesült Államokba. Manhattan azon részén telepedtek le, ahol mindennapos volt a bűnözés. Mint később elmondta, ez is döntő volt abban, hogy rosszfiú helyett jogász lett belőle.

Ösztöndíjjal került Harvardra, majd 1943-ban belépett a hadseregbe. A háborús bűnökkel foglalkozó új részlegnél az volt a feladata, hogy bizonyítékokat gyűjtsön a felelősök háború utáni megbüntetéséhez.

Az amerikai kormányzat 1946-ban kérte fel, hogy vállaljon szerepet a nürnbergi perben. 1948-ban az volt a feladata, hogy ügyészként rábizonyítsa a vétkeket az egyik SS kivégzőosztag 22 tagjára. Az Einsatzgruppék több mint egymillió zsidót, romát, szovjet és más állampolgárokat mészároltak le.

Kilenc könyv és rengeteg cikk szerzője volt, folyékonyan beszélt franciául, spanyolul, németül, magyarul és jiddisül, és felszólalt békekonferenciákon. Élete nagy részében egy nemzetközi büntetőbíróságért harcolt, és olyan törvényekért kardoskodott, amelyek véget vetettek a háborús agressziónak.

Tavaly, az orosz-ukrán háború kitörése után nem sokkal Vlagyimir Putyinról is elmondta véleményét: szerinte az orosz elnöknek emberiesség elleni bűnök miatt börtönben lenne a helye.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!