72 éves korában meghalt az 1980-as moszkvai olimpia íjászbajnoka, Ketevan Losaberidze, a szomorú hírről a Grúz Olimpiai Bizottság számolt be.

Losaberidze 1949. augusztus 1-jén egy kilencgyermekes család nyolcadik gyerekeként egy Lekereti nevű kis grúz faluban született.

Miután az iskolát kiváló eredménnyel végezte, a Kutaisi Pedagógiai Intézetben folytatatta tanulmányait, ott találkozott Salva Jashiasvili íjászedzővel, aki a sportág fő népszerűsítőjévé vált Grúziában.

1967-ben megnyerte a grúz bajnokságot, öt évvel később pedig két Európa-bajnoki aranyat szerzett, amit 1978-ban ls 1980-ban megtoldott még egy-egy elsőséggel.. 22 évesen már élete első olimpiáján lett negyedik, edzői elképesztőnek nevezték a fejlődését - főleg, hogy mindössze 17 évesen ismerkedett meg a sportággal.

1973-ban és 1981-ben világbajnok lett, a csúcsra azonban a hazai olimpiát jutott fel, amikor is bajnoki címet szerzett - ez az első és egyetlen szovjet olimpiai aranyérmes íjászatban.

1980-ban az év legjobb grúz sportolójának választották, később ő lett a 20. század legjobb grúz sportolója választáson a negyedik.

Pályafutása befejezése után a matematikaprofesszorként dolgozott a Tbiliszi Állami Egyetemen, majd 2002 és 2005 között a Grúz Íjász Szövetséget vezette.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!