Elhunyt Lee Evans, volt világcsúcstartó amerikai atléta, aki emberi jogi aktivistaként is nevet szerzett magának. Evans az 1968-os mexikóvárosi olimpián 43.86 másodperces világrekorddal nyerte meg a 400 méteres síkfutást, elsőként futotta le az egykörös távot 44 másodpercen belül.

Világcsúcsát csak húsz évvel később döntötték meg.

Lee Evans a 400 méter másik két érmesével együtt fekete sapkában állt fel a dobogóra, így tiltakozva az emberi jogok megsértése ellen. Mindez azt követően történt, hogy hazaküldték az olimpiáról Tomie Smith-t és John Carlost, akik fekete kesztyűben, az öklüket a magasba emelve tiltakoztak korábban. Evans egy későbbi interjúban elmondta, a szervezők figyelmeztették, hogy meg se próbálja utánozni honfitársait az éremtáadón, így esett a választása a fekete sapkára.

A 4×400 méteres amerikai váltóval szintén a világ legjobb idejével, 2:56.16 perccel szerzett aranyérmet.

Pályafutása befejezése után előbb az Egyesült Államokban, majd Katarban, Kamerunban és Nigériában edzősködött, utóbbi országban hunyt el 74 éves korában. Emberi jogi tevékenységért 1991-ben megkapta a Nelson Mandela-díjat.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbálja ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!