A kétszeres Oscar-díjas dalszövegíró - aki olyan világhírű slágereket írt, mint a Titanic legendás betétdala, a My Heart Will Go On vagy az Eric Clapton által énekelt Tears In Heaven - nyolcvan éves volt.


Meghalt Will Jennings, a filmzene egyik legnagyobb mestere - írja az Index.

Nyolcvanéves korában elhunyt Will Jennings, a kétszeres Oscar-díjas dalszövegíró, aki olyan világhírű slágereket írt, mint a Titanic legendás betétdala, a My Heart Will Go On vagy az Eric Clapton által énekelt Tears In Heaven.

Jennings texasi otthonában hunyt el péntek reggel, halálhírét ápolója, Martha Sherrod jelentette be a The Hollywood Reporternek. Sherrod szerint a dalszövegíró egészségi állapota évek óta folyamatosan romlott, így halála nem érte váratlanul a családot.

Will Jennings neve összeforrt Hollywood aranykorával: pályafutása során számos ikonikus film betétdalának szövegét alkotta meg. Első Oscar-díját 1983-ban nyerte el a Garni-zóna című film Up Where We Belong című daláért, amelyet Jack Nitzsche és Buffy Sainte-Marie oldalán írt. A második Oscarját pedig a Titanic betétdaláért kapta, melyet állandó alkotótársával, James Hornerrel közösen írt. A My Heart Will Go On című dal Céline Dion előadásában örökre bevonult a filmtörténelembe.

VIDEÓ: A Titanic betétdala

Will Jennings 2006-ban került be a Dalszövegíró Hírességek Csarnokába, de már korábban is elismerték munkásságát. Karrierje során három Grammy-díjat, két Golden Globe-ot és számos egyéb rangos elismerést nyert. Pályafutása kezdetén tanárként dolgozott több egyetemen, mielőtt Hollywoodban befutott volna. Első nagy sikereit Barry Manilow számára írt slágereivel érte el a ’70-es évek végén, és a következő évtizedekben is folyamatosan alkotott.

Az 1990-es évek elején Jennings együttműködött Eric Claptonnal, és megszületett az egyik legemlékezetesebb munkájuk, a Tears in Heaven. A dal Clapton személyes tragédiája, kisfia elvesztése ihlette, és azonnal a közönség szívébe zárta. A Tears in Heaven nem csak Golden Globe-jelölést, hanem az év daláért járó Grammy-díjat is elnyerte, örökre beírva Jennings nevét a zenei történelembe.

Jennings halálhírére zenész barátai és kollégái is megrendülten reagáltak. Peter Wolf zenész, aki hosszú éveken át dolgozott együtt vele, a közösségi médiában emlékezett meg róla. „Egy újabb tehetség távozott... Szomorú időszak ez, hogy elveszítettük Will Jenningst, egy mestert, egy ragyogó elmét és egy kedves lelket” – írta Wolf. Hozzátette, hogy Jenningskel való közös munkájuk életének egyik legnagyobb megtiszteltetése volt.

A dalszövegíró távozásával a filmipar és a zenevilág egy újabb meghatározó alakjától búcsúzik. Egy olyan művésztől, akinek alkotásai generációkon átívelve hozták közelebb az embereket a művészethez és a zenéhez.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!