83 éves korában meghalt Tamara Pressz, a szovjet atlétika egyik legendás alakja.


European Athletics is saddened to hear Tamara Press has died at the age of 83. ????

Her career highlights included shot put and discus doubles at the 1962 European Championships and 1964 Olympics. ????

Press was also the first female thrower to break 17m and 18m in the shot put. pic.twitter.com/mZfYANm0jR

- European Athletics (@EuroAthletics) April 26, 2021

1937. május 10-én született Harkivban, édesapja 1942-ben elesett a második világháborúban, így édesanyjával és két évvel fiatalabb húgával, Irinával Szamarkandba költöztek.

A nővérek ott ismerkedtek meg az atlétikával, amíg Irina 1960-ban, Rómában 80 gáton, 1964-ben, Tokióban, ötpróbában lett olimpiai bajnok, addig nővére a nehézatlétikában jeleskedett. Rómában megnyerte a súlylökést és ezüstérmes lett diszkoszvetésben, négy évvel később mindkét számban olimpiai bajnoki címet szerzett. Háromszor nyert Európa-bajnokságot.

1959 és 1966 között ketten együtt 26 világcsúcsot állítottak fel.

A korabeli sajtó a megjelenésük miatt gyakran emlegette őket Pressz fivérekként - ehhez a képhez ők is hozzájárultak azzal, hogy éppen az 1966-os budapesti Eb előtt jelentették be mindketten a visszavonulásukat. Akkor, amikor bevezették a kötelező nemvizsgálatot a versenyek előtt.

Hogy férfiak vagy interszexuálisak voltak, nem tudni, akadtak olyan elképzelések is, miszerint a szovjetek férfihormonokkal is kísérleteztek, és ők voltak az ideális alanyok.

Tamara a visszavonulását követően edzősködött, pedagógiából doktorált, több könyvet is írt.

Végső nyughelye a 2004. február 22-én meghalt húga mellett a moszkvai Donszkoj temetőben lesz.

Aux Jeux de Tokyo 1964, Tamara Press a remporté l'or dans les épreuves du lancer du poids et du lancer du disque. Une incroyable réussite qui reste inégalée à ce jour.

Découvrez-en plus sur cette légendaire athlète ! ???? https://t.co/c824VQwoYn#StrongerTogether@WorldAthletics pic.twitter.com/jcif8NAaBO

- #Tokyo2020 en français (@Tokyo2020fr) October 14, 2020


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!