Hatvanhat éves korában, kedden meghalt Jurij Szjedih, a férfi kalapácsvetés világcsúcstartója, írta az MTI.

A Magyar Atlétikai Szövetség honlapjának megemlékezése szerint az ukrán sportoló a Szovjetunió színeiben hatszor is megdöntötte a kalapácsvetés világrekordját.

Az 1986. augusztus 30-án, Stuttgartban elért 86,74 méteres kísérlete a mai napig a valaha volt legjobb dobás.

Deeply mourn the loss of Yuriy Sedykh…

An outstanding two-time Olympic Champion, whose fantastic World record in Hammer Throw (86.74) for 35 years is stll not broken.@worldolympians @WorldAthletics @iocmedia pic.twitter.com/ZBrqW8MeYV

- Sergey Bubka (@sergey_bubka) September 14, 2021

A nyolcvanas évek első felében a kétszeres olimpiai bajnok (1976, 1980) Szjedih honfitársaival, Jüri Tamm-mal és Szergej Litvinovval vívott hatalmas csatát a valaha volt legnagyobb dobásért, előbbi mind a mai napig a világ második legjobb eredményének birtokosa.

Az aktív sportolók közül Szjedih világrekordjához legközelebb a lengyel Pawel Fajdek áll, aki 2015-ben 83,93 métert ért el.

Szjedih az 1988-as szöuli olimpián Litvinov mögött ezüstérmet szerzett, 1991-ben, utolsó világversenyén pedig világbajnok lett. Európa-bajnokságokon háromszor (1978, 1982 és 1986) állhatott a dobogó legfelső fokán.

Юрий Седых - советский легкоатлет, метатель молота. pic.twitter.com/siyXYzwElz

- Зал Славы! (@olympic_legends) July 5, 2018

Az 1991-es világbajnoki cím megszerzése már arra az időszakra esett, amikor a Szovjetunió az összeomlás szélén állt, és az emberek tömegesen külföldre költöztek. Szjedihen egy franciaországi állásajánlat segített.

"35 éves voltam, ebből 15-öt a válogatottban töltöttem. Pörgött a fejem, mert tudtam, nem leszek képes mindig ezen a szinten dobni. És akkor egy francia atlétikai klub meghívott, hogy szerepeljek a színeikben. Gondoltam, miért ne? Ilyen időket éltünk, a sportolók és az edzők megragadtak minden lehetőséget a túlélés érdekében. Utánam Szergej Bubka is Európába ment.

Végül is nem volt világos, hogy mi vár az országra. A sportról nem is beszélve

- nyilatkozta tavaly a Sport24.ru portálnak.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!