Kaliforniai otthonában elhunyt a négy évtizedes pályafutása után, a nyolcvanas évek végén visszavonult német színész, Hardy Krüger - vette észre a Deutsche Welle hírét a HVG.


A kilencvenhárom évet élt Krüger szülei Adolf Hitler lelkes támogatói, amjd az NSDAP tagjai voltak, így a fiút 1941-ben az ország tizenkét Adolf Hitler Iskola nevű elitintézményének egyikébe küldték tanulni. Ordensburgban végül három évet töltött - ez idő alatt, Alfred Weidenmann A fiatal sasok (Junge Adler, 1944) című munkájában kapta meg első filmszerepét -, tanulmányait, illetve épp induló színészkarrierjét azonban a háború szakította félbe, 1944-ben ugyanis besorozták a Wehrmachtba.

Az ekkor még csak tizenhat éves fiú kis híján nem élte túl a háborút, az SS tagjává válva megtagadta ugyanis felettese egy csapatnyi amerikai katona megtámadásáról szóló parancsát, így haditörvényszék elé került. A halálos ítéletet végül egy másik SS-tisztnek köszönhetően nem hajtották végre, a küldönccé vált katona pedig rövidesen megszökött, és a fegyverek elcsendesedéséig az olaszországi Tirolban maradt.

Krüger a háború után kis színpadokon indította újra a karrierjét, az ötvenes évekre pedig a német, majd a nemzetközi filmipar fontos alakjává vált. Angol, német, és francia nyelvtudásának köszönhetően 1957-ben az első angol nyelvű szerepét is megkapta, a következő harminc évben pedig hatvannál is több filmben tűnt fel.

Legismertebb munkái

az Oscarral is elismert Vasárnapok Ville d'Avray-ban (1962), A Főnix útja (1965) a Stanley Kubrick által rendezett Barry Lyndon (1975), Richard Attenborough klasszikusa, az A híd túl messze van (1977), illetve a Vadlibák (1978) voltak.

Az 1989-ben visszavonult, 2011-ben egy német tévéfilm kedvéért néhány pillanatra visszatért férfi 1970 óta tizenhat követ is jegyzett (ebből négyet angolra is lefordítottak), sőt, számos, tévéképernyőkre szánt dokumentumfilmet is rendezett, aminek köszönhetően a világ minden szegletébe eljutott.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!