Már annyira kevés az orosz katona, hogy egy orvost az egyik tank vezetésére osztottak be.


Meghaladta az ukrajnai háborúban elesett orosz katonák száma a 150 ezret, írja a The Sun az ukrán védelmi minisztérium legfrissebb jelentése alapján. Kijev szerint Putyin hadserege ezen felül 3397 harckocsit, 6658 páncélozott járművet, 2398 tüzérségi ágyút, 300 harci repülőgépet és 18 hajót veszített az egy éve tartó invázió alatt.

Az orosz elnökhöz közel állók szerint Putyin eredetileg azzal számolt, hogy három nap alatt térdre kényszeríti Ukrajnát, miközben ezrek vonulnak utcára Zelenszkij távozását követelve. Ezzel szemben a „különleges katonai hadművelet” óriási kudarcba fulladt, melynek során rosszul felszerelt, alulképzett katonákat küldtek a halálba inkompetens parancsnokaik.

Az ukránok szerint az orosz hadsereg ismét megpróbálta bevenni a Donyeck megyei Vuhledart. A New York Times jelentése alapján a harckocsikkal konvojban felvonuló oroszok azonban könnyű célpontnak bizonyultak a lesből támadó ukránok számára. A honvédő katonák ugyanezt a taktikát alkalmazták a háború kezdetén is, de úgy tűnik, hogy az oroszok semmit nem tanultak a hónapokkal ezelőtt történtekből.

Egy ukrán őrmester szerint egyszerűen felmérték, hogy mely útvonalakon közelítheti meg a települést az ellenség. Az út mentén elrejtőztek, és kivárták, amíg megérkezik a konvoj, majd rajtuk ütöttek. Az ukrán katona szerint elfogtak egy tankvezetőként harcba küldött orvost is, ami azt bizonyítja, hogy az oroszok komoly emberhiánnyal küzdhetnek.

Eközben Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter bejelentette, hogy országa túlélte a „téli terrort”, amit Putyin ötödik nagy vereségének könyvelt el a háború tavaly februári kezdete óta. Ezzel párhuzamosan Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentős tavaszi offenzívát helyezett kilátásba, melynek során valamennyi orosz megszállás alatt álló területet fel akarják szabadítani.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!