Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Január elején a vuhani hatóságok még megpróbálták az ellenőrzésük alatt tartani a koronavírusról szóló információkat.

Amikor egy orvos megpróbálta figyelmeztetni kollégáit a járványveszélyről, a rendőrség felszólította, hogy hagyja abba a hírek terjesztését. Egy hónappal később dr. Li-t hősként ünneplik, miután egy kórházi ágyban fekve megosztotta történetét a világgal.

"Üdv mindenkinek, Li Venliang vagyok, a Vuhani Központi Kórház szemorvosa." - így kezdődik a poszt.

Dr. Li a járvány kitörésének központjában dolgozott decemberben, amikor hét olyan vírusos esetet észlelt, amelyek a SARS-vírusra emlékeztettek, amely 2003-ban globális járványhoz vezetett. Azt gyanították, hogy a betegség forrása a Huanan halpiac, a betegek pedig karanténba kerültek.

Dr. Li december 30-án csetüzenetben figyelmeztette kollégáit a vírusra, és hangot adott megdöbbenésének, amiért a hatóságok nem értesítenek a járványról - írja a Filantropikum.com.

Négy nappal később megjelentek nála a Közbiztonsági Hivatal képviselői és aláírattak vele egy dokumentumot, ebben az állt, hogy "hamis megjegyzéseket tett", amelyek "súlyosan megzavarták a társadalmi rendet".

"Figyelmeztetjük, ha továbbra is makacskodik és folytatja az illegális tevékenységet, bíróság elé állítjuk. Megértette?" - Alatta pedig a válasz dr. Li kézírásával: "Igen, megértettem."

Dr. Li egyike volt annak a nyolc személynek, akiknek az esetében a rendőrség "pletykák terjesztése ügyében" folytatott nyomozást.

Január végén Dr. Li közzétette a dokumentum egy példányát, és elmagyarázta, mi történt. Időközben a helyi hatóságok bocsánatot kértek tőle - írja a

BBC.

Ekkorra már az orvos is megfertőződött az új koronavírussal. Január 10-én köhögni kezdett, másnap felment a láza, és két nappal később kórházba került. A szülei szintén megbetegedtek. Tíz nappal később, január 20-án, Kínában bejelentették a járványt, és kihirdették a vészhelyzeti állapotot.

Az interneten dr. Li-t valóságos hősnek tartják, aki a fenyegetések ellenére is figyelmeztette a lakosságot.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!