Se holttesteket, se emberi csontvázakat nem találtak soha, pedig rengetegszer jártak a roncsnál, amelyben több mint 1500 ember halt meg.


Több mint 111 éve már, hogy elsüllyedt az akkori világban elsüllyeszthetetlennek hitt Titanic. A hajó tragédiája mindig is érdekelte az embereket, de ez az érdeklődés megsokszorozódott, amikor James Cameron 1997-ben leforgatta 11 Oscar-díjas filmjét az óceánjáróról.

A vizekhez különösen vonzódó rendező egyébként nemcsak a forgatás erejéig foglalkozott a szerencsétlenül járt hajóval, hanem 33 alkalommal meg is látogatta a roncsokat. Azonban, mint arra felhívta a figyelmet, csak az utasok személyes tárgyait és mentőmellényeket látott, holttestet sosem.

Mivel az amerikai hatóságok szerint Tianic katasztrófájában összesen 1517-en haltak meg, sokakban felmerült a kérdés, hogy miért nem találtak meg egyetlen áldozatot sem azok közül, akiket nem azonosítottak még a felszínen megtaláltak közül.

A szakértők szerint az egyik fő ok a mentőmellény: az utasok és a legénység többsége ugyanis ilyen felszerelésben volt, amikor a vízbe került. Mivel a mentés sokáig tartott, nem éltek túl a jeges vízben, azonban testük a felszínen maradt.

Azok, akik mégis a hajóroncsban rekedtek, az évek során valószínűleg tengeri ragadozók áldozatai lettek. Egy kérdés azonban ezután is nyitott maradt:

Robert Ballard mélytengeri kutató szerint erre a karbonát kompenzációs mélység (CCD) ad választ. Az óceánokban ugyanis bizonyos mélység után a kalcium-karbonát ásványi anyagok gyorsabban feloldódnak. Ez a jelenség nagyjából 4-5000 méteres mélységben érezteti hatását, és mivel a Titanic 3800 méteres mélyen van, könnyen lehet hogy a csontok egyszerűen elporladtak.

(IFLScience, 24.hu)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!