Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A macskák rendkívül tehetséges teremtmények, ami a kommunikációs készségüket illeti. Különböző hangok és gesztusok segítségével ki tudják mutatni a hangulatukat a gazdáiknak. De ők vajon megértik a beszédünket? A kutatók, akik a macskák pszichológiai elemzésével foglalkoztak, néhány nagyon érdekes következtetésre jutottak.

Hogy kommunikál a macska, és hogy érti meg azt, amit mondunk neki?

A macskák által érzékelt hangok tartománya nagyobb, mint az emberek esetében. Ugyanakkor képesek kiszűrni pusztán azokat a hangokat, amiket éppen hallani akarnak. Egymás között gesztusokkal és ultrahang hullámok segítségével kommunikálnak.

"Beszédük" természetesen nagyban különbözik az emberi beszédtől, mivel ők nem tudnak az emberi hanghoz hasonló hangokat kibocsátani. Míg az emberek csak a nyelvük hegyét használják a hangok képzéséhez, a macskák az ajkak, az állkapocs és a nyak izmait használják.

Ugyanakkor nagyon kevesen tudják, hogy az esetek nagy részében a macskának nincs szüksége nyávogásra, ahhoz, hogy kifejezze magát, ezt csak akkor teszi, ha fel akarják hívni magára a figyelmet.

Hogy értenek meg bennünket?

Sok gazdi megfigyelte, hogy a macska megérti, mit mondanak neki, és bizonyos kifejezésekre mindig ugyanazt a választ adja: felismeri a nevét és megérti, ha enni hívják, vagy leszidják, még ha ezt nem is mindig ugyanaz a családtag teszi meg.

Valószínűleg a hanglejtésből érti meg a kifejezések jelentését, amelyeket megjegyez és az élet különböző jelenségeivel társít. A tudósok több kutatást is végeztek azzal kapcsolatban, hogy értik meg a macskák az emberi nyelvet. Ezek kimutatták, hogy képesek különböző nyelveken megérteni bizonyos kifejezéseket, ha azokat olyan személytől hallják, akivel legalább 2 hétig együtt éltek.

Úgy tűnik, hogy más házi kedvencek is rendelkeznek azzal a képességgel, hogy hasonló módon megértsék az emberi beszédet. A természettudós, Gerald Durrell, úgy gondolta, hogy az állatok megértik az embereket, sokat tanulmányozta ezt a kérdést. Kísérletei azt mutatták, hogy az állatok érzékelik a szó energiáját, az érzelmi töltetet és a hullámhosszt.

A macskák betanítása

Azok a macskák, akik hosszú ideje élnek a gazdájukkal, megértik, amit mondanak nekik és parancsot is képesek végrehajtani. A kutyák idomítását általában könnyűnek tartják, de a macskáknak kevesebb időre van szükségük ahhoz, hogy memorizálják a parancsokat és hosszabb ideig meg is jegyzik azokat. Míg a kutya átlagosan 7 ismétlést igényel, a macskának csak 2-3 alkalomra van szüksége. Ez pedig ismét azt bizonyítja, hogy a macskák rendkívül értelmes állatok.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!