A köztársasági elnök a tervek szerint találkozik Volodimir Zelenszkij elnökkel is.


Tegnap mi is hírt adtunk róla, hogy Ukrajnába utazik és találkozik Volodimir Zelenszkijjel Novák Katalin. Ez Magyarország és Ukrajna legmagasabb szintű diplomáciai találkozója a kilenc hónapja kitört orosz-ukrán háború kezdete óta.

Novák Lengyelország felől lépett be a háború sújtotta ország területére.

Korábban a magyar vezetőket sok kritika érte, amiért diplomáciailag visszafogottan vagy éppen ellenségesen viszonyultak Ukrajnához, Orbán Viktor áprilisban ellenfeleként említette meg Zelenszkij elnököt. Június 21-én viszont telefonon beszélt vele, szóba került Ukrajna európai integrációja, a háborús menekültek befogadása és a két ország együttműködése is.

Novák Katalin pedig októberben csatlakozott ahhoz a közleményhez, amelyben tizenegy kelet-közép-európai ország elnöke ítélte el az október 10-én Ukrajnát érő támadásokat.

Az Index arról is megemlékezett, hogy Novák Katalin láthatóan szívügyének tekinti a kárpátaljai magyarság sorsát, nemrég kárpátaljai gyerekeket fogadott a Sándor-palotában abból az alkalomból, hogy számukra és gyermekotthonokban élő társaik számára indult az adománygyűjtést. A befolyt adományokkal a kárpátaljai Ráton működő Szent Mihály Gyermekotthon árváinak karácsonyát szeretnék szebbé tenni. Hétvégén pedig Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetőjével találkozott.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!