Fedélzetén három amerikai és egy japán űrhajóssal közép-európai idő szerint kedden 05:01-kor megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX Dragon, írja a The Guardian. A fejünk felett több mint 400 kilométeres magasságban keringő űrállomás hat hónapig lesz az asztronauták otthona.

27 órás utazás után a tervek szerint kapcsolódott össze Elon Musk űrvállalatának kapszulája és a Nemzetközi Űrállomás kedd hajnalban. A dokkolást csak a napnyugta miatti árnyékok nehezítették meg, emiatt egy darabig nem látták tökéletesen a manőver felületeit az űrhajósok, és várni kellett. A csatlakozás végül Idaho állam felett 422 kilométeres magasságban jött létre.

Az érkező űrhajósokat Kate Rubins üdvözölte először rádión.

Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker amerikai, valamint Nogucsi Szoicsi japán űrhajóst hárman várták: az orosz Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov mellett Kate Rubins amerikai asztronauta dolgozik éppen az űrállomáson.

Victor Glover lett az első afro-amerikai űrhajós, aki hosszú távra költözött az űrállomásra.

hirdetés

A SpaceX első alkalommal szállított űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra egy teljes, fél éves szolgálatra. A négyfős legénységet áprilisban szintén egy Dragon kapszulában érkező újabb űrhajósok váltják majd.



hirdetés