Sebastian Kurz osztrák kancellár és vele együtt a kormány elvesztette azt a bizalmatlansági indítványt, amelyet hétfőn kezdeményezett az ellenzék az osztrák parlamentben. Az indítványt megszavazta a szocialisa SPÖ, az eddig a kormánykoalícióban részt vevő Szabadságpárt, az FPÖ és a JETZT, ez pedig meghaladta az eltávolításához szükséges 92 mandátumot. Ez volt az első sikeres bizalmatlansági indítvány Ausztria történetében.

Egy hete hatalmas belpolitikai botrány tört ki Ausztriában: a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung videofelvételeket mutatott be egy 2017-es ibizai találkozóról. Az Osztrák Szabadságpárt vezetője, Heinz-Cristian Strache alkancellár a választások előtt néhány hónappal közbeszerzési győzelmeket ígért egy állítólag Vlagyimir Putyinhoz bekötött orosz nőnek, ha az megveszi Ausztria legbefolyásosabb bulvárlapját, és a kampányban Strache eszközévé teszi.

Heinz-Christian Strache lemondott, az FPÖ elnöke, és ennek nyomán a Kurz által vezetett Osztrák Néppárttal (ÖVP) alkotott kormánykoalíció is felbomlott, és részben szakértőkből álló kormány jött létre. Ausztriában szeptember elején előrehozott parlamenti választást tartanak.

Bécs, 2019. május 4. Sebastian Kurz osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke az európai parlamenti választásokra készülõ ÖVP bécsi kampánynyitó gyûlésén 2019. május 4-én. MTI/EPA/Christian Bruna

Előrehozott választások lesznek Ausztriában

Sebastian Kurz osztrák kancellár szombat este jelentette be.

Kiemelt kép: Europress/ROLAND SCHLAGER/APA/AFP/Austria OUT


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!