Cikkünk frissül…


Az európai uniós tagállamok vezetői elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot - jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pénteken kezdődött uniós csúcstalálkozót követően, kedd hajnali Twitter-üzenetében.

A Guardian azt írja, hogy a helyreállítási alap 750 milliárd eurójából 390 milliárd euró támogatás lesz, 350 milliárd euró pedig kölcsönökből fog állni. Ezt a konstrukciót, Michel javaslatára, hétfőn kezdték el tárgyalni.

Magyarország és Lengyelország hevesen tiltakozott a jogállamisági feltételek ellen, ez végül úgy maradt bent a hétfőn kiszivárgott javaslatban, hogy a jogállamisági feltétel az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmében aktiválható, megkülönböztetésmentesen kell működnie, elkülönülve a már létező eljárásoktól. Az esetleges szankciókra pedig az Európai Bizottság tesz javaslatot, amelyet a tagállamok minősített többséggel hagyhatnak jóvá - írta az Index.

Kiemelt kép: STEPHANIE LECOCQ/POOL/AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!