Még mindig nyomoz a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Magyarországi Szcientológia Egyházzal kapcsolatban személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen - közölte az ORFK a Magyar Hírlap kérdésére. A nyomozás érdekei­re tekintettel azonban nem adtak bővebb tájékoztatást az ügyről.

A lap emlékeztet, hogy a rendőrség 2017 októberében kezdett nyomozni, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal embereivel együtt egy napra megszállták az egyház Váci úti központját, emellett sajtóértesülések szerint még több mint harminc helyszínen tartottak házkutatást, és dokumentumokat, adathordozókat foglaltak le.

A NAIH ugyanakkor már 2016-ban eljárást indított, amelynek során megállapította, hogy az egyház és a központi szervezet jogellenes adatkezelési tevékenységet folytat, mert megszegték az előzetes tájékoztatási kötelezettségüket, a célhoz kötött adatkezelés és a tisztességes adatkezelés elvét, az adatbiztonság követelményeit és jogalap nélküli adatkezelést végeztek.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke akkor azt mondta a Magyar Hírlapnak, hogy a szcientológusok gyakorlatilag az összes szabályt megszegték. Emiatt nem csak megtiltották a további jogellenes adatkezelést, illetve az egyházat és a Központi Szervezetet egyaránt húsz-húsz millió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezték őket. A határozatot a szcien­tológusok bíróságon támadták meg, ám idén márciusban a Fővárosi Törvényszék elutasította a keresetet.

NAIH: a bíróság szerint jogellenesen kezelt adatokat a szcientológiai egyház

Az egyház válaszképen közölte, hogy jogorvoslatért fordulnak az ügyben.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!