Mintegy 100-120 ezer önfoglalkoztató kaphat állami segítséget a koronavírus harmadik hullámának lecsengése után egyszeri alkalommal, a garantált bérminimumnak megfelelő összeget, azaz 219 ezer forintot. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján érhető el, hogy melyik az az 56 főtevékenység, amely alapján igényelhetik a vállalkozók az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatását, ha az árbevételük zöme, de legalább harminc százaléka a főtevékenységből származott az idén június 8. vagy a tavaly november 10. előtti hat hónapon belül. Azénpénzem.hu cikke szerint már ezzel is lehetnek gondok, például, ha valaki jobb híján átnyergelt másik tevékenységre.

A 219 ezer forintot bevételként kell majd nyilvántartani, vagyis (vállalkozástól függően) adózni is kellhet utána. Akinek köztartozása van, azt a részt a NAV leveszi a támogatás összegéből. Aki igényli a támogatást, annak azt kell cserébe vállalnia, hogy még legalább két hónapig fenntartja a vállalkozását. Az igénylőlap fél oldalas, amire csak a főbb adatokat kell beírni. Van azonban egy 26 pontos nyilatkozati felsorolás is. A támogatást online és papíron is lehet igényelni, a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain, és a kiírás szerint nyolc munkanapon belül döntenek róla, aztán folyósítják az összeget. A támogatás a legkisebb vállalkozásoknak segíthet, megkérdeztük, mit szólnak hozzá az érintettek.

Jól jöhet az újranyitáshoz, de nem mindenki kap

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) a kezdetektől lobbizott azért, hogy a járvány miatt hosszabb-rövidebb időre ellehetetlenült azon vállalkozók is kapjanak támogatást, akik valamiért kimaradtak. Mint Németh László elnök lapunknak elmondta, nem kimondottan ezt várták, de kérték, hogy az alkalmazott nélkül dolgozó, munka nélkül maradt önfoglalkoztatókat is kompenzálják. A probléma most az, hogy számos bezárt üzlet tartalék híján nem tud kinyitni - mindenkinek megkönnyítené az újranyitást a támogatás. Gond továbbá, hogy vannak szakmák (például a fényképész, a fogtechnikus, az optikus, a klíma- és hűtőszerelő, a takarító, a textiltisztító stb.), amelyek változatlanul nem kaphatnak támogatást.

Fontos, hogy végre »önfoglalkoztatóként« beszélnek a legkisebb vállalkozókról, és meg akarják őket segíteni. Ezzel azt üzenik, hogy szükség van a munkájukra.

Úgy véli, a kisvállalkozások egyébként viszonylag jól alkalmazkodnak a nehéz körülményekhez, mondhatni a túlélés mesterei. De akik csak egyfajta szolgáltatást nyújtottak, egy partnerre voltak berendezkedve, és az a munkalehetőség megszűnt, vagy be kellett zárniuk, és nem tudtak más tevékenységre átnyergelni, azok komoly bajba kerültek. Közülük sokan tönkre is mentek - ám akik talpon maradtak, azoknak a visszajelzések alapján mindenképpen jól jön a segítség.

A festők sem kaphatnak a támogatásból

Paróczi Péter szobafestő-mázoló-tapétázó azt mondja, a járvány alatt az ő megrendeléseik is jócskán visszaestek, a tavalyi évben főként azért, mert az emberek a bezártságban és a kevesebb jövedelem mellett, esetleg munka nélkül tartalékoltak, és ahelyett, hogy szakemberre bízták volna, inkább megcsinálták saját maguk a lakásukkal kapcsolatos teendőket. Felesége és ő maga is átesett a koronavíruson - pont akkor lett volna egy munkája, amikor megbetegedett, három hétre kiesett, de szerencsére a megbízást nem veszítette el, felgyógyulása után elvégezte. A vírusra hivatkozva számos munkáját visszamondták - mintegy 80 százalékkal csökkentek tavaly a bevételei. Tartalékait felélte, de a vállalkozás azért megmaradt. Felesége magántanár, szintén vállalkozó, az ő online órái révén tudták fenntartani a háztartást.

Az idei év talán már jobban alakul, újraindulnak a munkák, de majdnem a nulláról kell kezdenie az egészet. Nagy segítség lenne neki a 219 ezer forintos támogatás az újrainduláshoz, például az első megbízásoknál az anyagbeszerzéshez, csakhogy a tevékenysége nem szerepel a támogatottak között, így azt nem kaphatja meg.

Oláh Tibor / MTVA

Elszoktak a kuncsaftok

Idős Bors László nyugdíjas vállalkozó, lábbelikészítő és -javító tőlünk hallott először a támogatási lehetőségről. Megörült neki, de rögtön azt kérdezte, hogy papír alapon is lehet-e intézni, mert ő nem ért az internethez. A kiírás alapján lehet. Ahogy mondja, nyugdíj mellett is keserves volt az elmúlt időszak, főleg az az öt hét, amíg zárva kellett lenni. Azonban még utána sem igen jött senki a műhelybe, nagyon elszoktak a kuncsaftok.

Csak lestük egymást, hátha jön majd a Mari néni.

Márciusban megkapta az oltást, rá két hétre meg koronavírusos lett, ami további kiesést jelentett neki.

Még nem haltunk éhen, de lenne mire költeni a támogatást. Jó lenne egy kis kárpótlás

- mondta.

A fia, ifjabb Bors László is cipészvállalkozó, együtt dolgoznak. Ő már hallott a pályázatról, de még nem nézett utána, csak tervezte. Anyag- és eszközbeszerzésre szánná a támogatást, ha sikerülne neki.

Elmaradtak a koncertek, a táborok

Kovács Sára Dizna fuvolaművész, zenész, énekes, tavaly ősz óta katás vállalkozó. Több zenekarban játszik, 2020-ra viszonylag sok koncertjük volt lekötve, márciustól indult volna a turné, ám mindet törölni kellett, és a zenei táboraikat sem tudták megtartani. Jobb híján online koncerteket adtak, először ingyen. Nyáron volt néhány igazi fellépésük, ami felüdülést jelentett, de ősztől megint nem tudtak élőben koncertezni.

Közönség nélkül a zenész nem igazán tud élni, lélektelennek éreztem az online koncerteket.

De muszáj volt, mert azt sem akarták, hogy a zenekar "csöndben" legyen, és elveszítsék a rajongóikat. A zenéből így szinte semmi bevétele nem volt, kézműves munkáival keresett némi "zsebpénzt". Szerencséjükre a férje kertészeti vállalkozása révén a család megélhetése nem került veszélybe. Egyszer kért és kapott az Előadóművészi Jogvédő Irodától összesen 140 ezer forint támogatást az elmaradt koncertek kompenzálására.

Két hónapos a kisfia - belegondolt, mi lett volna, ha a férje sem tud dolgozni. Van olyan énekes kollégája, aki biciklis futárként tartotta fent magát az utóbbi egy évben. Örül, hogy segítséget kaphatnak a zenészek. Kisebb fesztiválokra már érkezett meghívás, az elmaradt tábort nyár közepére tervezik, kezdi a gyakorlást és bizakodik.

Remélik, lassan újra egyenesbe jönnek

Pápai Gábor fodrász, katás vállalkozó örül a támogatásnak, és úgy véli, mindenki hasonlóan érez. Felesége vendéglátós, neki viszonylag sokáig szünetelt a munkája, de legalább a munkahelye megmaradt. Gábor úgy volt vele, hogy amíg a fodrászüzlet megy, addig nem lesz baj. Ám amikor márciusban be kellett zárniuk, nagyon megijedt, hogy miből fognak megélni. Az, hogy a katát többször is elengedték, segítség volt, de abból még nem lettek bevételeik, miközben a kiadások nagy része megmaradt. Szerencsésnek tartja magát, mert az üzlet tulajdonosa rugalmas volt a bérleti díj kérdésében.

A támogatás a vállalkozásában felgyűlt tartozások kifizetéséhez jönne jól neki, de nem fedezné mindet. Abban bízik, hogy az emberek most már jobban mozognak, és járnak majd fodrászhoz is. Felesége is hamarosan elkezd dolgozni, úgy gondolják, lassan egyenesbe jöhetnek.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak múlt szerdán írtunk a támogatással kapcsolatos részletkérdések ügyében, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Szerdai közleményük szerint jelenleg szüneteltetett vállalkozás is kérheti a támogatást. Az egyszeri hozzájárulás nemcsak főállásban folytatott tevékenység után kérhető, így az például a másodállásban vagy nyugdíjasként működtetett vállalkozásoknak is járhat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!