Korábban úgy vélték, hogy az egészség megőrzéséhez minimum napi 10 ezer lépésre van szükség. Ezzel szemben már ennek a negyedével is sokat tehetünk saját magunkért.


Egy új tanulmány szerint már napi 5000 lépésnél kevesebb is elég lehet az egészség megőrzéséhez, írja a BBC. Korábban szakértők ennek épp a dupláját javasolták a hasonló eredmény eléréséhez.

A világszerte 226 ezer embert vizsgáló elemzésben arra jutottak, hogy már az egy nap alatt megtett 4000 lépés is elegendő lehet, hogy a bármilyen okból bekövetkező korai halálozás kockázatát csökkentse. Napi 2300 lépés megtétele pedig karban tartja a szívet és az érrendszert.

A kutatók szerint azonban minél többet mozgunk, annál egészségesebbek lehetünk. A napi 4000 lépésen felül minden további megtett 1000 lépés 15 százalékkal csökkentheti a korai halálozást 20 ezer lépésig bezárólag. A lengyelországi Lódzi Orvosi Egyetem és az amerikai Johns Hopkins Egyetem tudósai megállapították, hogy a gyaloglás előnyei minden nemre és életkorra érvényesek, függetlenül attól, hogy hol élnek. A legnagyobb előnyöket azonban a 60 év alattiak körében tapasztalták.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az elégtelen fizikai aktivitás évente 3,2 millió ember halálát okozza, ami a negyedik leggyakoribb halálok világszerte.

A BBC-nek nyilatkozó személyi edző szerint az olyan hétköznapi dolgok, mint a porszívózás, a bevásárlás vagy a telefonálás közbeni járkálás is segíthetnek abban, hogy kalóriát égessünk el. Ugyanakkor a napirendbe ékelt gyaloglás csökkentheti a vérnyomást, megvédheti a csontokat az izmok erősítésével, növelheti az energiaszintet, endorfint termelhet, és helyes táplálkozás mellett segíthet megtartani az egészséges testsúlyt. Ezen felül jót tesz a mentális egészség megőrzésének, ráadásul egy időre kiszakít a képernyők világából.

A személyi edző azt javasolja, hogy akinek nehezen megy, kezdjen kisebb, mondjuk 10 perces sétával, amit fokozatosan növeljen félórásra. Érdemes mozgás közben például podcastot hallgatni, úgy gyorsabban telik az idő. A várandós nők számára is a gyaloglást tartja a legjobb testmozgásnak, míg az ülőmunkát végzőknek azt javasolja, hogy 30 percenként álljanak fel és mozogjanak egy keveset.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!