Legkésőbb 2024. december 31-ig. Addig is havonta felül kellene vizsgálni az ideiglenes korlátozásról szóló döntést, és idén március 31-ig valamilyen lépést kellene tenni az ügy érdekében.


Magyarországnak legkésőbb 2024. december 31-ig fel kell oldania a lakossági napelemes rendszerek által termelt áram betáplálási lehetőségének tilalmát ahhoz, hogy hozzáférjen a helyreállítási alap támogatási forrásaihoz - írja a 24.hu.

Ahogy azt mi is megírtuk, tavaly októberben jelent meg a rendelet arról, hogy az új lakossági napelemes rendszerek nem tölthetnek majd vissza áramot a hálózatba, vagyis így nem kaphatnak cserébe olcsóbb áramot. Október 31-ig lehetett csatlakozási kérelmet beadni,

A kormány szerint erre azért volt szükség, mert a meglévő villamoshálózat nem bírja el a visszatáplálást. A szakma szerint viszont nem igaz, hogy az ország teljes áramhálózatával gond lenne, csak körülbelül 10-15 százaléka tartalmazhat problémás hálózati pontokat.

Az Európai Bizottság javaslata az, hogy ezt

Szolnoki Ádám, a MANAP Iparági Egyesület elnöke szerint bár a Bizottság nem írta elő, hogy pontosan mit várnak el március 31-ig, a szakma bízik benne, hogy valamilyen tervet vagy intézkedéssorozatot jelentenek be, hogy látható legyen, mire számíthat a napelemes szektor, ahol jelenleg hatalmas a bizonytalanság. Egyelőre csak 2023 első feléig látnak el a szereplők, de ha 2-3 hónapon belül nem látható semmilyen jövőkép, akkor a kivitelezőcégeknél első körben megkezdődhet az értékesítők leépítése.

A helyreállítási alapból 201 milliárd menne a lakossági napelemes pályázatok finanszírozására. Mivel ezeket a támogatási pénzeket még nem oldotta fel az unió, ezért a kabinet a költségvetés terhére előfinanszírozza a pályázatokat. Ez eddig viszont nehezen halad: január végéig a 43 379 nyertes pályázatból mindössze 2545 esetében történtek kifizetések.

Az ilyen jellegű beruházásokra azért van szükség, mert

Losonczi Gergely, az E.ON kommunikációs vezetője szerint tavaly csaknem másfélszer annyi (130 ezer) igény érkezett lakossági napelemes rendszer csatlakoztatására, mint amennyi az elmúlt évtizedben (90 ezer) összesen megvalósult.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!