A Belügyminisztérium kezdeményezi a kormánynál a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítását - írja az Index.hu a minisztériumra hivatkozva.

A válsághelyzetet 2015 őszén hirdették ki.

Az Index azt követően kereste meg a Belügyminisztériumot, hogy a legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely a lap kérdésére azt mondta, hogy a belügynek kell kezdeményeznie a válsághelyzet meghosszabbítását, de az az augusztus végi kormányüléseken eddig nem történt meg.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet először csak az ország néhány megyéjére hirdették ki, 2016 márciusa óta pedig már az ország egész területére érvényes.

"A rendkívüli jogállást azóta félévente meghosszabbítják, annak ellenére, hogy a válsághelyzet további fenntartásának semmilyen a törvényben előírt feltétele nem állt fenn" - írja az Index.

Mint arról nemrég beszámoltunk, a Magyar Nemzet információi szerint néhány éven belül biometrikus azonosításon alapuló automatizált átléptetési rendszerek lesznek a magyarországi határátkelőknél.

"A zöldhatárt, kiemelten a migrációs nyomásnak kitett déli szakaszt autonóm robotrajok őrizhetik" – derül ki a Magyarország nemzeti integrált határigazgatási stratégiája (­2019–2021) című, közelmúltban megjelent dokumentumból a lap szerint.

A robotok éjjel-nappal, a nap 24 órájában felügyelnék a határt.