Még idén megjelenik az új dal. Nagy valószínűséggel az 1980-ban született Now And Thenről lehet szó, de ezt még nem árulta el Paul McCartney.


Paul McCartney elárulta, hogy a mesterséges intelligencia segítségével fejezte be „az utolsó The Beatles-dalt”, írja a BBC. A 80 éves zenész egy rádióműsorban azt mondta: egy régi demóból a technológia segítségével „kiszedték” John Lennon hangját, hogy befejezhessék a felvételt.

„Most fejeztük be, és idén fog megjelenni” – jelentette be McCartney a műsorban, aki részleteket, így a címét sem árulta el a szóban forgó dalnak. Valószínűleg azonban a Now and Then című 1978-as John Lennon szerzeményről lehet szó.

A felvétel újrahasznosítása már 1995-ben is felmerült, amikor a The Beatles összeállította antológiáját. McCartney egy évvel korábban jutott a felvételekhez, amit Yoko Ono, Lennon özvegye adott át neki egy „Paulnak” feliratú kazettán. A több számot is tartalmazó hanghordozó tartalmát röviddel 1980-ban történt meggyilkolása előtt rögzítette John Lennon. A számok nagy részét New York-i otthonában zongorázva játszotta fel a legendás zenekar frontembere.

1995-ben és egy évvel később végül két dal, a Free As A Bird és a Real Love jelent meg. Ezzel 25 év után először adott ki új dalokat a The Beatles. Akkor azonban végül elvetették a Now And Then befejezését. Ennek egyik oka az volt, hogy George Harrison egyenesen „szemétnek” nevezte a számot McCartney emlékei szerint, ezért nem volt hajlandó dolgozni rajta, és évekre a fiókba került ismét.

Az eredeti demófelvételt itt lehet meghallgatni:

A fordulópontot Peter Jackson a zenekarról szóló dokumentumfilmje jelentette. A két évvel ezelőtt megjelent The Beatles: Get Back kedvéért létrehoztak egy olyan szoftvert, mely képes volt az együttes tagjainak hangját tökéletesen leválasztani a háttérzajoktól, sőt akár a hangszerektől is. Az így kapott tiszta hangot pedig bármire tudták használni.

A módszer, vagyis a mesterséges intelligencia segítségével nyerték ki a kazettáról John Lennon hangját, melyet így már önállóan tudtak használni az utolsónak nevezett The Beatles-dal rögzítésénél is a stúdióban.

„Ez egy kicsit ijesztő, de izgalmas, mert ez a jövő. Majd meglátjuk, hova vezet” – mondta az interjúban Paul McCartney.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!