Április 17-én lőtte a Digital Globe WorldView-2 műholdja azt a képet, amelyen kristálytisztán látszik, mennyi pusztítást végzett a tűz a Notre Dame tetején: a ledőlt torony helyén csupán egy hamutól szürke lyuk tátong, és még a bámészkodó tömeg is jól kivehető a Szajna partján. A Digital Globe Twitteren osztotta meg a fotót.

Our WV-2 #satellite captured the aftermath of the recent #NotreDame fire that destroyed parts of the cathedral in #Paris. This image was taken today, April 17, 2019. You can clearly see the burned center portion where the spire used to be as well as crowds along the Seine River. pic.twitter.com/VTqg80YaLb

- DigitalGlobe (@DigitalGlobe) 2019. április 17.


A párizsi ikonikus székesegyház hétfő este kezdett el égni, az okokat egyelőre még vizsgálják. A lángok órákig pusztították a középkori alapokon álló épületet, nem sokkal éjfél előtt derült ki, hogy a templom ugyan óriási károkat szenvedett.

Közel volt a Notre-Dame a teljes pusztuláshoz, de sikerült megmenteni

A központi torony ledőlt, és már úgy nézett ki, az egész tetőszerkezet és a két harangtorony is összeomlik, de késő estére a 400 tűzoltó megfékezte a tüzet. Újjáépítik a katedrálist, egy francia család nyomban 30 milliárd forintot fel is ajánlott a helyreállításra.

Többek között ledőlt az egyik tornya és beomlott a teteje is - de a szerkezete még megmenthető.

Egy tűzoltó megsérült oltás közben, ezt leszámítva a katasztrófának nincsenek sérültjei.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!