Mint azt mi is megírtuk, újabb bevételtől vonta meg a kormány az önkormányzatokat. Erre reagálva a Szabad Városok Szövetsége azt írta: "A magyar miniszterelnök a bajba jutottak megsegítése helyett kivégzi a magyar önkormányzatokat. Az iparűzési adó megfelezésének semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, annak csakis a Fidesz hatalmi politikájához van köze". Közleményük szerint: "Ebből a bevételből az önkormányzatok szerte az országban a mindenkinek járó közszolgáltatásokat biztosítják, a helyi tömegközlekedést, a szemétszállítást, utak karbantartását, közvilágítást, zöldfelületek kezelését, ebből fizetnek szociális támogatásokat, finanszíroznak színházakat, kulturális és sporttevékenységet. Ezen feladatok ellátása a miniszterelnök döntése miatt veszélybe került. A 25 ezer főnél nagyobb településeknek ígért egyedi kompenzációt Orbán Viktor kénye-kedve szerint, politikai alapon fogja osztani a kormány".

A döntésről az IDEA Intézet kutatása kérdezte meg az embereket. Ebből kiderül, hogy

A Fidesz-párti szavazók sem egységesek, és nem mind fogadják el a kormány magyarázatát, miszerint a kormány csak a közös teherviselés miatt von el az önkormányzatoktól újabb bevételeket.

A kormánypárti szavazók negyede szerint politikai bosszú van a döntés hátterében. A 36 százalékuk azonban egyetért az önkormányzatok bevételeinek elvonásával. 21 százalék pedig nem ért egyet a döntéssel, míg 37 százalékuk úgy véli, hogy ennél kevesebb, előre egyeztetett elvonás lehetne a megoldás.

hirdetés

Az ellenzéki szavazók 72 százaléka viszont úgy gondolta, hogy a járvány miatti önkormányzati elvonások fő oka a Fidesz tavalyi, több településen és kerületben elszenvedett önkormányzati veresége.

A tervek szerint a kis- és középvállalkozások iparűzési adóját csökkenti a kormány a felére 2021 év elejétől. A 25 ezer fő alatti települések automatikus támogatást kapnának, míg a nagyobb városok támogatását még vizsgálják.

Forrás: Napi.hu

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay


hirdetés