Karácsony Gergely szerint a főváros pénzügyi gondjait gyorsan megoldaná, ha a kormány kifizetné 27 milliárd forintos tartozását.


Inkább jónak tartották a budapestiek, hogy a főváros a lakógyűlés keretében kikérte az itt élők véleményét, derül ki a Medián és a 21 Kutatóközpont felméréséből. Karácsony Gergely csütörtöki posztjában a felmérésre hivatkozva megemlíti, hogy a főváros lakóinak többsége szerint Budapest pénzügyi gondjaiért a magyar kormány okolható.

A bejegyzés elején kitér a főváros pénzügyi helyzetére, és így indokolja, hogy mínuszban van a város számlája:

„Az első félévben kiadásaink 36 százalékát vitte el a közösségi közlekedés finanszírozása, az összkiadásunk 19 százaléka pedig nem volt más, mint a kormánynak befizetett adó. Ez az a sarc, aminek a mértékét 15-szörösére emelte a kormány Tarlós utolsó évéhez képest. Csak egy beszédes adat: összkiadásaink arányában háromszor annyi pénzzel kell finanszírozunk a kormányt, mint amennyit a közvilágításra költünk” – írja Karácsony. Majd kitér a közvéleménykutatás eredményeire:

– írta a főpolgármester. Hozzáteszi: a budapestiek túlnyomó többsége azon a véleményen van, hogy „a mostani városvezetésnek se kelljen többet fizetnie, mint az előzőnek”.

„Még ennél is nagyobb részben, a háromnegyedet is meghaladó mértékben tartják helyesnek a budapestiek, hogy a kormány fizesse ki végre a Lánchíd felújítására megígért 6 milliárd forintot. A kormány tehát jelenleg a budapestiek túlnyomó többségének akaratával szemben politizál, erre a Budapest-ellenes politikára pedig csak a Budapest-pártiság lehet a válasz” – tette hozzá a főpolgármester.

Karácsony Gergely szerint „Budapest idei pénzügyi gondjai egyszerűen megoldhatók: a kormány fizesse ki a több mint 27 milliárdos tartozását. Több mint 5 milliárd forintnyi lejárt tartozást, a Lánchíd 6 milliárdját, közel tízmilliárd megígért rezsitámogatást a Fővárosi Önkormányzatnak és 5,7 milliárdot a Fővárosi Vízműveknek”.

A teljes posztot itt lehet elolvasni:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!