Tájékozódni akart két ellenzéki képviselő, a Párbeszéd Magyarország képviselői, Mellár Tamás (aki volt a Központi Statisztikai Hivatal elnöke is korábban) és Tordai Bence az inflációról és a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájáról, ezért levelet írtak Matolcsy György jegybankelnöknek. Egészen pontosan úgy szólt a február 7-i keltezésű levél:


Országgyűlési képviselőként szeretnénk tájékozódni az MNB monetáris politikájáról, különös tekintettel az inflációs célkitűzési politikára és a maginfláció számítására. Ennek érdekében szeretnénk személyesen is látogatást tenni az Ön által vezetett intézményben és konzultálni ezekről a kérdésekről, a lehetőségek szerint Önnel és az érintett területek szakértőivel. A látogatásunkat még ebben a hónapban szeretnénk megejteni, számunkra a hét eleje (elsősorban a keddi napok) lennének a legmegfelelőbbek. Várjuk megtisztelő válaszát.

Matolcsy György válaszának lényege, hogy ő pedig nem szeretné, ha bemennének a jegybankba a képviselők. Visszautasította a jegybank elnöke a két ellenzéki képviselő kérését.

A február 20-i keltezésű levél bár elismeri, hogy

"az állami szervek kötelesek a képviselőket a megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni, ennek megfelelően a képviselő valamennyi közigazgatási szerv, közintézet és közintézmény vezetőjétől előzetesen egyeztetett módon tájékoztatást kérhet. A törvény ugyanakkor azt is rögzíti, hogy e jogosultság az érintett szerv működésére vonatkozó előírásokra figyelemmel, valamint rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelme nélkül gyakorolható."

Matolcsy mégis azt javasolja a képviselőknek, hogy inkább a parlamenten keresztül interpelláljanak, tegyenek fel kérdést, esetleg írásban kérdezzenek.

Nehezen értjük, hogy néhány dokumentum elolvasása és főosztályvezetőkkel megejtendő, félórás beszélgetés milyen sérelmet okozna a rendeltetésszerű működésben - kommentálta a PM Matolcsy elutasító levelét.

Kiemelt kép: Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!