Az orosz ellenzéki Novaja Gazeta újságírója, Jelena Milasina fejét leborotválták, zöld festékkel öntötték le és több ujját is eltörték. A támadók arra szólították fel, hogy azonnal hagyja el az országot, és ne publikáljon többé.


Maszkos férfiak súlyosan bántalmazták az orosz ellenzéki Novaja Gazeta újságíróját, Jelena Milasinát és a vele együtt utazó ügyvédet Csecsenföldön kedden.

Milasina Alekszandr Nemov ügyvéddel együtt utazott a helyi repülőtérről Groznijba, amikor megtámadták őket. Azért utaztak a csecsen fővárosba, hogy tudósítsanak egy csecsen nő, Zarema Musajeva bírósági ítélethirdetéséről, akit véleményük szerint politikai okokból vádoltak meg egy rendőr megtámadásával.

- idézte fel a történteket Milasina egy csecsen emberi jogi tisztviselőnek.

A támadók a Memorial emberi jogi csoport beszámolója szerint világossá tették, hogy a tudósításai miatt támadták meg az újságírót és arra szólították fel, hogy azonnal hagyja el az országot és ne publikáljon többé.

A csecsen bíróság végül bűnösnek találta Musajevát, öt és fél év börtönbüntetésre ítélték.

A Novaja Gazeta tavaly március 28-án függesztette fel a működését Oroszországban, miután külföldi ügynököknek nyilvánították őket.

(via Telex, Reuters)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!