Az Amazon, amelyet a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos vezet, közzétette az első három havi adatait -, amibe beleesik a koronavírus miatti korlátozások első hetei Európában és Amerika nagy részén.

Az elemzők szerint a vállalat 73 milliárd dolláros (kb. 23 billió forintos) bevételt termelt az első negyedévben. Ez közel 22%-os növekedés a tavaly ugyan ezen időszakhoz képest. Ez azt jelenti, hogy 10 ezer dollár (kb. 3 millió forint) hozamot produkáltak másodpercenként az eladások.

Az Amazon statisztikájának javulása nem egyedülálló, az Amerikai Bank szerint a kormányok által elrendelt korlátozások példátlan kereslethez juttathatja az online eladókat. Noha a legtöbb vállalkozás megsínyli a világjárványt, az Amazon részvényeinek árfolyama az elmúlt hónapban mégis 42%-kal növekedett, és a múlt héten rekordmagasságot ért el.

"Az Amazon hasznossá vált a válságban. Megbízható és nélkülözhetetlen a védekezésben" – mondta Josh Brown, a Ritholtz Wealth Management vezérigazgatója.

Ezzel a hirtelen ugrással a cég értékét 1,2 milliárd dollárra becsülik, amivel a Microsoft (1,35 milliárd dollár) és az Apple (1,25 milliárd dollár) után a harmadik legnagyobb amerikai vállalat lett.

hirdetés

A szárnyaló részvények Bezos hatalmas vagyonát is tovább duzzasztották. A cég 1994-es alapítása óta még mindig 11%-át birtokolja az Amzonnak, így csak a héten 13 milliárd dollárral növekedett a vagyona, ami jelenleg 145 milliárd dollár.

Ez azt jelenti, hogy 40 milliárd dollárral többet birtokol, mint a világ második leggazdagabb ember, Bill Gates, és majdnem kétszerese a vagyona a harmadik leggazdagabb Warren Buffettéhez képest - írja a The Guardian.


hirdetés