Halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség azzal a 23 éves férfival szemben, aki két utas halálát okozta másfél évvel ezelőtt Tiszaug közelében.

Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője megkeresésünkre azt mondta, hogy az ügyészség 1 év 6 hónap letöltendő fogházat kért a terheltre arra az estre, ha az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyalás jogáról is. Hozzátette, a férfi nem tett vallomást az eddigi eljárás során.

A férfi Lakitelek felé közlekedett kocsival a 44-esen. Az időjárás derült volt, a látási viszonyok is jók voltak, az aszfaltozott úttest pedig száraz volt. A vezető melletti ülésen utazott a vádlott 15 éves barátnője, míg a hátsó üléseken a barátnő 11 éves húga és a lány 45 éves anyja ültek.

police.hu

A sofőr egy jobbra ívelő kanyarban az egyenetlen, kátyús úttesten úgy kezdett előzni, hogy a szembejövő sáv nem volt kellő távolságban szabad. A férfi mintegy 88-94 km/h sebességgel hajtott, fékezni kezdett, de ennek ellenére mintegy 40-42 km/h sebességgel nekiütközött egy szemből jövő pótkocsis teherautó elejének. Az ütközés után mindkét jármű a vétkes sofőr haladási iránya szerinti bal oldali forgalmi sávban állt meg.

A balesetben a jobb oldali első ülésen ülő 15 éves lány és a hátul ülő anyja olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghaltak. Az anyja mellett utazó 11 éves lány és a sofőr nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedtek. Mind a vádlott, mind pedig a sértettek szabályosan becsatolt biztonsági övet használtak.

A baleset azért következett be, mert a fiatalember megszegte azt a KRESZ szabályt, miszerint előzni abban az esetben szabad, ha az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja.

Az ügyész végrehajtandó fogházat, valamint közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta a férfival szemben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!