Nagy volt a nyomás, de sajnos gyémánt nem lett belőle.


Nagyon nehéz helyzetből indult a Marvel Kapitány. Előtte már láthattuk A Hangya és Darázst, mely szinte semmit nem tett hozzá igazán a Marvel univerzumhoz. Ide érkezett Brie Larson, mint Marvel Kapitány, hogy megmutassa milyen is az igazi, kemény, női szuperhős.

Főszereplőnk egy amnéziás szuperkatona, aki megpróbálja bizonyítani a feljebbvalóinak, hogy igenis ő a legjobb és megérdemli a helyét a csapatban. Egy sikertelen akció és rengeteg bonyodalom után a végére Brie Larson azt sem tudja, ki az igazi ellenség. Egy kitalálható, kissé klisés eredettörténet veszi kezdetét a Marvel Kapitányban, hogy aztán jól odacsapjon majd Thanosznak a Végjátékban.

"I have this power, but I don't know where it came from." #CaptainMarvel

20.6k Likes, 293 Comments - Marvel Studios' Captain Marvel (@captainmarvelofficial) on Instagram: ""I have this power, but I don't know where it came from." #CaptainMarvel"

A film első felvonása nem a Földön játszódik, hanem a Galaxis őrzőihez hasonlóan a világűr különböző bolygóin. Ezek az idegen helyszínek színesíteni tudnák a történetet, de hiába - a film eleje erősen lapos, már-már unalmas. Színes-szagos-látványos, de nem maradandó, és ez sajnos majdnem az egész filmre elmondható.

Színészi szempontból papíron sokkal erősebbnek kéne lennie a Marvel kapitánynak, mint amit végül létrehozni sikerült. Brie Larson Oscar-díjas színésznő, mégsem éreztem átütőnek a karakterét, sokszor elveszik a környezetében, mintha nem igazán találná meg a helyét a szerepében. Néha Űrlordot látjuk: viccelődik és szórakoztató, néha meg Amerika Kapitány eltökéltségével küzd és szenved, de mégis valahogy a két szék között a padlóra huppant. Ben Mendelsohn ismét egy főgonosz bőrébe bújik, ahogy azt tőle megszokhattuk, viszont így maszkban még sosem láthattuk, és talán jobban teljesít, mint nélküle. Mendelsohn Talosa bekerülhet azok közé a Marvel gonoszok közé, akiknek van motivációja, érthetőek a céljai, logikusan viselkedik és még szimpátiát is érzünk irányába. Nem gondoltam volna, hogy ilyen jól fog sikerülni a Skrull fővezér. Ami mindenképpen hatalmas pozitívum: Samuel L. Jacksont az egész film alatt CGI által megfiatalított verzióban látjuk, mely egyáltalán nem feltűnő. Van olyan jó mint, a Galaxis őrzői 2-ben látható Kurt Russel megfiatalítása, csak épp sokkal több vászonidővel. Aztán ott van még Goose, a macska, aki nem jelentős szereplője a filmnek, mégis néhol ellopja show-t.

❤️ #GooseTheCat #CaptainMarvel

15.5k Likes, 139 Comments - Marvel Studios' Captain Marvel (@captainmarvelofficial) on Instagram: "❤️ #GooseTheCat #CaptainMarvel"

A történet a ’90-es években játszódik. Az alkotók megpróbálnak ennek az időszaknak a nosztalgikus érzésére építeni, de ez annyira nem sikerült, mint szerették volna. Jómagam a’ 90-es évek gyermeke vagyok, de egyáltalán nem hatott rám. Egy-két zene mondjuk szólt a háttérben, a klasszikus akciófilmek autói és stílusjegyei köszönnek vissza, de igazán erőtlenül.

A „buddy cop” filmek dinamikája a két főszereplő között jól működik. Az írók talán azért helyezték a történetet a kilencvenes évekre, mert még azt az időszakot nem érintette igazán Marvel-film. Azon nézők, akik nagy Marvel-univerzum rajongók, felfedezhetnek néhány logikai buktatót a történetben, és kontinuitási hibákra bukkanhatnak: hogy hívhatják „így” ezt a dolgot, ha ezt csak az Iron Man 2-ben nevezik el „így” - vagy MIÉRT nem hívták hamarabb Marvel Kapitányt, például New York ostromakor, vagy Ultron pusztításakor és hasonlók – de nem akarok spoilerezni.

Az elmúlt, körülbelül egy évtizedben a Hollywood meghatározó produkciói a szuperhős-filmek voltak, azonban csak kevés női szuperhős kapott eddig reflektorfényt. Akarva akaratlanul is, de elkerülhetetlen az összehasonlítás a DC női szuperhősével és egyik legjobban sikerült filmjével, a Wonder Womannel. A DC filmje sokkal szórakoztatóbb, látványosabb és koherensebb történetet mesélt el, mint a Marvel Kapitány. Gal Gadot emlékezetes Wonder Womant teremtett, ellenben Brie Larson nem igazán találja a szerepét, valahogy gyenge, erőltetett, mintha nem adtak volna neki irányt a rendezők. Sajnos még az említett Hangya és Darázs címszereplőjét, Evangeline Lilly szuperhősét is sokkal erősebb női karakternek érzem, mint Marvel Kapitányt. S míg a Wonder Woman a harmadik felvonására teljesen szétesik, addig a Marvel Kapitány legjobb pillanatai a harmadik felvonásában történnek, felpörögnek az események: jönnek az űrcsaták, a pusztítás. A katarzis pillanatában kicsit elkezdtem félteni Thanost, mert annyira erősnek tűnik Marvel Kapitány, hogy talán nem is lenne szükség a Bosszúállókra, egyedül lenyomja majd.

Higher. Further. Faster. Get tickets to Marvel Studios' #CaptainMarvel, in theaters March 8: [link in bio]

9,822 Likes, 80 Comments - Marvel Studios' Captain Marvel (@captainmarvelofficial) on Instagram: "Higher. Further. Faster. Get tickets to Marvel Studios' #CaptainMarvel, in theaters March 8: [link..."

Hiába a remek színészek, a moziélményt, úgy érzem, a rendezőpáros kicsit elrontja. A harcjelenetek a katarzison kívül annyira nem jól koreografáltak, nem elég átláthatók, valahogy nem tartották elég szoros kézben a gyeplőt. Mondjuk, mentségükre legyen szólva, az Anna Boden, Ryan Fleck rendezőpárosnak ez volt az első nagy blockbustere, eddig kisebb szerzői filmeket vagy sorozatokat rendeztek. Nem teljesen értem miért éppen rájuk bízták ezt a projektet.

Ha el kell helyeznünk a Marvel-filmek között: a Marvel kapitány látványos popcornmozi, jobbnak érzem, mint az első két Thor-filmet, de nem annyira szórakoztató, mint egy Galaxis őrzői. Talán emiatt a film miatt még jobban várjuk majd a Végjátékot, amikor végre megmutathatja Marvel Kapitány, mit is tud egy jobb forgatókönyvből kihozni, kompetens rendezőkkel a kamerák mögött. Apró spoiler, ami megmelengeti az összes képregényrajongó szívét: a Marvel logót erre a filmre kicserélte a Disney, és Stan Leenek dedikálták azt, beleszőve a rövid, az elmúlt 20 filmben játszott szerepeit. Köszönöm én is, Stan: Jó utat és Excelsior!



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!