Interjút adott a Pesti Srácoknak Maróth Miklós - augusztus óta ő vezeti az újonnan létrehozott Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH), ami alá a kormány beterelte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteit.

Maróth a beszélgetésben elmondja a véleményét többek között az Európára leselkedő muszlim fenyegetésről is. Ezzel kapcsolatban megfogalmazza: a kereszténnyel ellentétben más kultúrák nem ismerik azt a fajta kötelességteljesítést, ami lehetővé teszi, hogy a tanárok megtartsák az óráikat, a diákok megtanulják a leckét, vagy megmossuk a kezünket étkezés előtt. Hozzáteszi: a gyárakba való pontos munkavégzés is kétségessé válik majd.

Szerinte a muszlim munkaerő jó, ha napi 20 percet dolgozik, mert teázik, kávézik, beszélget. Európában ez nincs így, itt kötelező dolgozni, mindenki csinálja a saját feladatát.

hirdetés

Úgy véli, a fiatalok álomvilágban élnek, és elképzelésük sincs például a szocializmusról, vagy a 2006-os eseményekről.

De ez nem is csoda, hiszen sem a családban, sem az iskolában nem kapnak hazafias nevelést, vonja le a következtetést Maróth, majd a Harry Potterről is elmondja a véleményét.

„Mi gyerekkorunkban a hetvenhét magyar népmesét olvastuk, ami erkölcsi kiállást sugall. De a Harry Potterből mit tanul?" - teszi fel a költői kérdést az interjúalany, aki szerint a katonadalok hasznosabbak, mert azokkal a fiatalokba ivódik a hazafiasság.

„Minek kell elolvastatni egy magyar és egy európai mesét az alsó tagozatban? Miért nem két magyart? A magyaros szókincs a magyar népmesén fog fejlődni. Miért stréberkedünk, miért próbálunk megfelelni az úgynevezett európai nevelési elvárásnak? - tudakolja az interjúban Maróth Mikós.