A Békés megyei Csorváson tartott fórumot a hétvégén Márki-Zay Péter, az MMM (Mindenki Magyarországa Mozgalom) elnöke és Hódmezővásárhely polgármestere.

Ezt követően a Magyar Narancs online készített vele interjút, amiben a 2022-es választást megelőző ellenzéki együttműködésről esett a legtöbb szó.

A lap újságírója felidézte, hogy a fórumon Márki-Zay arról beszélt: bár egyéni politikai ambíciói nincsenek, a miniszterelnök-jelölti előválasztásban részt vesz. Ehhez hozzátette, hogy amennyiben a valószínűleg szintén induló Dobrev Klára lesz a közös ellenzéki jelölt, az egyben azt is jelenti, hogy 2022 után is Orbán Viktornak fogják hívni a miniszterelnököt.

A kérdésre, hogy ezt mire alapozza, a politikus így felelt:

"Ez nem szeretem, vagy nem szeretem kérdése, hanem színtiszta választási matematika, amit a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok mutatnak. Bár Gyurcsány Ferenc a legerősebb ellenzéki párt elnöke, sok és nagyon lelkes követője, támogatója van, de ha ő vagy a felesége lenne az ellenzéki kormányfőjelölt, akkor garantált lenne Orbán további miniszterelnöksége és kétharmados parlamenti többsége."

hirdetés

Szerinte ugyanis Gyurcsány elutasítottsága olyan nagy, hogy még a felesége jelöltsége esetén is szavazók százezrei lesznek, akik inkább a Fideszre voksolnak, vagy egyszerűen otthon maradnak.

"Azaz simán lehet, hogy az előválasztást megnyeri Dobrev Klára, és akkor ő lesz a közös jelölt, akit természetesen én is támogatni fogok, de attól félek, hogy akkor az említett forgatókönyv következik be" – fogalmazott Márki-Zay Péter.



hirdetés